Bedreigingen

Nog minder dan 100 dieren...

De afgelopen vijftig jaar is het aantal bergbongo’s sterk afgenomen. Momenteel zijn er nog minder dan 100 over. De belangrijkste bedreigingen zijn stroperij, ziekte en verlies aan leefgebied. Het regenwoud verdwijnt door een de groeiende commerciële bosbouw in het gebied. Hierdoor is er ook een stijging in het aantal mensen die in het gebied leven in en komt stoperij steeds vaker voor.   

 

...verdeeld over twee berggebieden.

Bergbongo’s leven uitsluitend in twee berggebieden Kenia: de Aberdare, Mount Kenya, en kwetsbare groepjes in de bossen van Mau en Eburu. Ze leven in het regenwoud en eten overwegend blad. Bergbongo’s zijn daarom afhankelijk van ongerept regenwoud waar het hele jaar voldoende ondergroei zoals struiken aanwezig is.

Verspreidingsgebied

Cameravallen

De bongo is de grootste in het bos levende antilope. Toch is dit 300 kilo wegende dier moeilijk te ontdekken in het dichte regenwoud van Kenia. Dat komt niet alleen omdat ze erg schuw zijn, maar ook dankzij het strepenpatroon dat goede camouflage biedt. Het Bongo Surveillance Project maakt gebruik van cameravallen om het leefgebied van de bongo goed vast te kunnen stellen.

Cameraval 1
Camerval 2
Cameraval 3

Samenwerken met de lokale bevolking

Dagelijks patrouilleren rangers van het Bongo Surveillance Project (BSP) in het regenwoud om de laatste bongo’s  te beschermen tegen activiteiten van stropers. Ze werken hierbij nauw samen met de lokale overheden. Tegelijkertijd monitoren ze het verspreidingsgebied van de bongo. Het BSP richt zich ook op de lokale bevolking; middels educatie op scholen en excursies in het bos leren kinderen over het belang van het regenwoud. Zo krijgen ze respect voor de bongo. Tevens heeft BSP initiatieven ontwikkeld om alternatieve inkomsten te genereren. In plaats van te stropen of hout te kappen, wordt de lokale bevolking gestimuleerd om bijen, geiten of vissen te houden. Door het treffen van maatregelen voor schoon water, duurzame brandstof en licht en hulp te bieden bij de afvalproblematiek verhoogt BSP bovendien de levensstandaard van de bewoners. 

€8.000
Van het €6.000 doel.
Resultaten
Bongo Surveillance Project

Bongo Surveillance Project

De bijdrage van €2.000 euro van het Gaia Nature Fund wordt gebruikt voor educatie aan kinderen van lokale scholen. Ook zijn er kleding en materialen aangeschaft voor de rangers, zodat zij hun essentiële werk in de bossen kunnen blijven doen.

 

Meer over het werk van het Bongo Surveillance Project: www.mountainbongo.org 

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO