Wat is het doel
van een moderne
dierentuin?

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Natuurlijk bezoek je GaiaZOO om te genieten van de natuur en te kijken naar de dieren, maar hoe komen die dieren in onze dierentuin en vooral ‘waarom leven ze niet in de vrije natuur’?

Zo’n 150 jaar geleden ontstonden de eerste dierentuinen. De kennis van de wereld van toen is niet vergelijkbaar met die van nu. Uit exotische oorden werden dieren gehaald en gehouden in kooien onder slechte omstandigheden. Men had eigenlijk geen idee waaraan dieren behoefte hadden en zag ze vooral als rariteit om tentoon te stellen. Tegenwoordig komen dierentuindieren uit andere dierentuinen en zorgen internationaal gecoördineerde fokprogramma’s voor gezonde en sterke populaties waarmee diersoorten in stand kunnen worden gehouden. Bovendien kiezen we zoveel mogelijk voor diersoorten die in het wild bedreigd zijn, want zij hebben onze steun het hardste nodig. Het ultieme doel is om dieren vanuit de ZOO weer in het wild uit te zetten, maar dat kan alleen als de omstandigheden in de vrije natuur dat toelaten. Omdat wij vinden dat onze bezoekers moeten ervaren hoe bijzonder onze aarde is, leggen wij de lat voor onszelf zo hoog mogelijk.

Onze dieren moeten onder optimale omstandigheden kunnen leven. Daarom tref je bijvoorbeeld geen olifanten, ijsberen of dolfijnen aan in GaiaZOO. Dát is ook de reden waarom we nu afscheid nemen van onze muskusossen. Het gaat er niet om wat wij willen, maar wat we de dieren kunnen bieden. En hoe we de dieren kunnen helpen in hun voortbestaan op deze overvolle planeet.

Neushoorn hoorn close-up in GaiaZOO

Dieren in GaiaZOO zijn er dus niet alleen om van te genieten als bezoeker, maar om drie belangrijke redenen;

Educatie

Door de dieren in ruime verblijven, die voldoen aan hun behoefte, te houden, kun je optimaal genieten van hun gedrag. Door deze liefde voor de natuur zijn we ervan overtuigd dat bezoekers, en vooral ook kinderen, beseffen hoe bijzonder en waardevol onze aarde is en hoe belangrijk het is dat we deze beschermen. Educatie is daarom een belangrijk aandachtspunt in GaiaZOO; van informatiebordjes en speurtochten, tot teambuilding en kinderfeestjes. Dit jaar ontwikkelden we zelfs een speciale gezinsrondleiding – helemaal coronaproof! Ook voor vaste bezoekers is deze rondleiding erg leerzaam!

Natuurbehoud

Onze dieren zijn de ambassadeurs van hun wilde soortgenoten. Natuurlijk zouden we niks liever willen dan nakomelingen van onze dieren terugbrengen naar hun oorspronkelijk leefgebied. Maar helaas is dat door
overbevolking en klimaatverandering lang niet altijd mogelijk. Daarom proberen we samen met onze bezoekers via onze natuurbehoud stichting een actieve bijdrage te leveren aan natuurbehoud. Het Gaia Nature Fund geeft financiële steun aan projecten wereldwijd. Zo dragen we bij aan een toekomst voor o.a. de gorilla, nerts en Afrikaanse wilde hond!

Onderzoek

Door de natuurlijke leefomstandigheden in GaiaZOO kunnen wetenschappers ook belangrijk onderzoek doen. De kennis die in de dierentuin wordt opgedaan, is niet alleen belangrijk voor het welzijn
van dieren binnen de dierentuin, maar ook heel nuttig voor hun soortgenoten in het wild. GaiaZOO werkt daarom samen met diverse natuurorganisaties, hogescholen en universiteiten. Het doel: kennis vergaren om dieren te helpen in de ZOO en daarbuiten. Met het dieradoptieprogramma kun je als bezoeker ook een bijdrage leveren aan dierwelzijn van onze dieren. Meer informatie: GaiaZOO.nl/adoptie.