Waarom geen
zebra’s meer?

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In het najaar van 2022 hebben de Hartmann’s bergzebra’s GaiaZOO verlaten. We ontvangen hier nog regelmatig vragen over, vandaar dat curator Emile Prins deze verhuizing graag nog eens toelicht.

“Het is altijd een moeilijke beslissing om afscheid te moeten nemen van een diersoort, maar de zebra’s en neushoorns in GaiaZOO konden keer op keer niet met elkaar overweg. Vooral de mannelijke zebra zocht het conflict met de neushoorns steeds op. Dat leidde tot risicovolle situaties, waardoor we de beiden diersoorten niet meer samen in het buitenverblijf konden houden.” Daardoor stonden de neushoorns of zebra’s om de beurt soms een hele dag op stal. “Omdat dierwelzijn bij ons bovenaan staat vonden we dit een onwenselijke situatie. Hoewel we zebra’s een belangrijk onderdeel van de Savanne vinden, moesten we in het belang van de dieren toch deze lastige keuze maken.”

Het vertrek van de Hartmann’s bergzebra’s ging dan ook niet over een nacht ijs. “Op advies van het Europese EEP managementprogramma zijn ze uiteindelijk naar verschillende Europese dierentuinen gegaan” vertelt Emile. “Daar kunnen de zebra’s wel weer iedere dag in een ruim buitenverblijf vertoeven” aldus Emile. Dat is voor de toekomst van deze zeldzame zebrasoort uiteindelijk beter.

“We zijn momenteel bezig met plannen om de neushoorns nog meer ruimte te bieden. Ondertussen zijn we ook druk op zoek naar een optie om in de toekomst weer zebra’s in GaiaZOO te verwelkomen. De afwezigheid van zebra’s is dus hopelijk maar tijdelijk!”

Laatste blogs en nieuwsberichten