Vicuña’s arriveren
in GaiaZOO

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Na maanden van voorbereiding is de eerste fase van het verrijzen van het gebied Pampa een feit. De Zuid-Amerikaanse pampa kent een grote soortenrijkdom, waaronder de vicuña: een kleine kameelachtige. En deze vicuña’s zijn inmiddels gesetteld in Kerkrade. De dieren zijn onlangs vanuit verschillende Europese dierentuinen afgereisd naar GaiaZOO en zetten deze week hun eerste stappen op hun prachtige nieuwe buitenperk. De nieuwste bewoners van de Limburgse dierentuin hebben inmiddels al kunnen wennen aan hun nieuwe onderkomen. Vanaf dit weekend kunnen bezoekers in GaiaZOO de vicuña’s met eigen ogen komen bekijken in een adembenemend, volledig op Zuid-Amerika geïnspireerd landschap.

Maak kennis met de vicuña

De vicuna’s zijn beige van kleur en hebben een bijzondere vacht. In de illegale handel is er veel vraag naar deze zachte, warme wol, waardoor er helaas nog steeds jacht wordt gemaakt op deze diersoort. De vicuña graast op de oneindige grasvlakten van de Pampa, tussen de hoge Andes en de Atlantisch oceaan in het zuiden van Zuid-Amerika. In de natuur delen ze hun leefgebied met reuzenmiereneters, Braziliaanse tapirs en Darwin nandoes. Hoog in de lucht zweeft de Andes condor, op zoek naar aas, dat de grote katachtige van de Pampa heeft laten liggen. Deze geduchte poema zie je later dit jaar ook op indrukwekkende wijze in GaiaZOO terug, maar dan in opgezette vorm in een natuurlijk ingerichte vitrine, gecombineerd met spectaculaire beelden van wilde poema’s in Argentinië.

Proef Zuid-Amerika bij de PampaLodge

GaiaZOO heeft er in het nieuwe Pampa-gebied ook een horecagelegenheid bij: de PampaLodge. De gerechten die op het menu staan passen vanzelfsprekend bij het gebied. Zo worden er diverse specialiteiten uit onze houtskooloven, een assortiment aan Argentijnse zoete lekkernijen en overheerlijke Zuid-Amerikaanse broodjes aangeboden. De PampaLodge is vanaf het weekend geopend.

GaiaVLOG: aankomst vicuña’s

Aan het introduceren van een nieuwe diersoort in GaiaZOO gaat een hele organisatie vooraf. Zorgvuldig wordt de nieuwe groep vicuña’s samengesteld uit dieren uit andere groepen, die zich verspreid door heel Europa in andere dierentuinen bevinden. Vervolgens gaan de geselecteerde dieren op een speciaal transport richting hun nieuwe woonplaats. Hoe dat is verlopen voor onze vicuña’s, vertelt hoefdierverzorger Ricardo je in de nieuwste GaiaVLOG!

Laatste blogs en nieuwsberichten