Update na overlijden
zilverrug Makula

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Een paar weken geleden overleed Makula, de zilverrug gorilla van GaiaZOO, plotseling. Naar aanleiding van het bericht hierover ontvingen we vele, hartverwarmende steunbetuigingen. Via deze weg willen we jullie daar hartelijk voor bedanken. 

Kort na het overlijden heeft onderzoek aan faculteit Diergeneeskunde in Utrecht de doodsoorzaak uitgewezen. Sectie liet een sterk verzwakt hart zien. Hartfalen was dan ook de directe doodsoorzaak.
Inmiddels is de coördinator van het internationale EEP-fokprogramma’s voor Westelijke laaglandgorilla’s hard bezig om de mogelijkheden voor een opvolger voor de gorillagroep van GaiaZOO te bekijken. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn een sociaal karakter en onverwantschap met de vrouwelijke gorilla’s. In verband met vergunningen en de vele betrokken partijen, zal er echter nog een paar maanden overheen gaan voordat een potentiële nieuwe zilverrug naar Kerkrade kan komen.

Een zilverrug gorilla speelt als leider een belangrijke stabiliserende rol binnen de groep: hij sust ruzies, laat zien wie de baas is, en bepaalt wanneer er actie of rust genomen wordt. Ondanks het ontbreken van een zilverrug gaat het er momenteel relatief rustig aan toe binnen de gorillagroep van GaiaZOO. De volwassen gecastreerde man probeert af en toe een leiderspositie in te nemen, maar de volwassen vrouwen staan ook hun mannetje.
De gorillaverzorgers houden de situatie binnen de groep nauwlettend in de gaten, maar vooralsnog ziet het er goed uit.

Laatste blogs en nieuwsberichten