ParkietenParadijs: Regenboog naar Zon

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Ken je het ParkietenParadijs in GaiaZOO? Daar leefden sinds 2014 diverse Australische vogelsoorten. Velen daarvan worden al jaren als huisdier gehouden in Europa. Zo ook de grasparkiet. In het ParkietenParadijs kon je een complete regenboog aan grasparkieten bewonderen: blauw, geel, turquoise en af en toe wit. Maar wist je dat de meeste van die kleurvarianten helemaal niet natuurlijk zijn!? Van nature is de grasparkiet groen met een gele kop. Maar omdat ze al lang als huisdier worden gehouden, hebben fokkers door de jaren heen allerlei kleurvarianten gekweekt. Al die kleuren zijn heel leuk om naar te kijken, maar voor sommige diersoorten is het juist heel belangrijk dat we in dierentuinen de natuurlijke kleurvariant behouden. Op die manier kunnen we ook ervaren hoe bijzonder de diersoort van nature eigenlijk is!

Kleurtjes

Natuuronderzoekers die de zonparkiet ontdekten vonden dat zijn verenkleed op het opkomen van de zon boven een tropisch regenwoud leek. Vandaar dus zijn naam. Net zoals bij de grasparkiet, zijn bij fokkers (bewust en onbewust) ook onder zonparkieten allerlei kleurvarianten ontstaan. Zo zijn er volledig rode, gele of zelfs volledig blauwe zonparkieten. Maar om de zeldzame zonparkiet in de natuur te behouden, is het belangrijk om in dierentuinen geen regenboog aan kleuren te creëren.

Daarom is binnen Europese dierentuinen een (EEP) fokprogramma voor de zonparkiet opgezet. GaiaZOO beheert dit programma en voert daarnaast ook genetisch onderzoek uit. Op deze manier proberen we te achterhalen hoe de zonparkiet er precies uitziet op het DNA en kan ervoor worden gezorgd dat de zonparkiet behouden blijft zoals hij van nature voorkomt. In het ParkietenParadijs kun je zelf gaan ervaren hoe bijzonder de zonparkiet is en hoe GaiaZOO zich inzet voor deze bedreigde diersoort.

Kleurtjes

Zoveel meer dan parkieten kijken!

In hedendaagse dierentuinen zoals GaiaZOO komen allerlei disciplines samen. In dit ‘levende museum’ is niet alleen veel aandacht voor het welzijn van de dieren in de collectie, en voor de bezoekers die ze bewonderen. Het is ook een instituut waar modderschoenen en wetenschap pal naast elkaar staan, want waar anders kunnen we zo dicht bij zulke bijzondere diersoorten komen!? Naast ontspannen in een natuurlijke omgeving, biedt een dierentuin veel mogelijkheden om meer te leren over het gedrag van dieren en de kwetsbaarheid van de natuur. Ook GaiaZOO is op dat vlak volop in beweging – let maar eens op wat voor bijzondere verhalen er allemaal verteld worden over lokaal bedreigde diersoorten in limburgHUIS.

GaiaZOO wil deze rol om bedreigde diersoorten te beschermen steeds meer op zich nemen – én uitdragen naar haar bezoekers. Daarom heeft het ParkietenParadijs dit jaar een metamorfose ondergaan. De Australische vogels zijn vertrokken naar andere Europese dierentuinen. Hierdoor is de kleurenpracht van de grasparkieten verruild voor de eveneens kleurrijke zonparkiet. In het wild is deze soort in aantal sterk afgenomen doordat zonparkieten op grote schaal zijn gevangen en verkocht. Bestemming: huiskamers over de hele wereld. Helaas is de zonparkiet niet de enige, want er zijn veel papegaaien en parkieten die juist vanwege hun kleuren, hetzelfde lot ondervinden.

 

Zoveel meer dan parkieten kijken!