Otterdrieling geboren
in GaiaZOO

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Heuglijk nieuws uit de Limburgse dierentuin GaiaZOO, waar eind december drie Europese otters het levenslicht zagen. De geboorte van een otterdrieling komt zelden voor en is daardoor extra bijzonder! Het gaat goed met moeder en jongen. Het zijn twee mannetjes en een vrouwtje. De eerste twee maanden verbleven de otters in hun veilige binnenverblijf en waren ze niet zichtbaar voor bezoekers. Nu, twee maanden later, verlieten zij voor het eerst hun nest en ging het kroost op ontdekking in de buitenlucht. De geboorte van de otterdrieling is erg belangrijk omdat de jongen deel uitmaken van een Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten.

Zwemles voor de kleintjes

Jonge otters worden blind geboren en zijn de eerste zes weken van hun leven volkomen hulpeloos. In het wild komen ze ter wereld in een veilig, ondergronds hol en zijn volledig afhankelijk van de zorg van hun moeder. Ook in GaiaZOO heeft moeder otter haar jongen de eerste maanden verstopt in het veilige binnenverblijf. Na zo’n twee á drie maanden krijgen de jongen hun eerste zwemles. Otters zijn namelijk instinctief bang voor water! Ook kunnen ze nog niet zo goed duiken. Dit zullen ze de komende weken nog moeten leren van hun moeder. De jongen in GaiaZOO zijn al druk aan het oefenen.

Bedreigde diersoort

De Europese otters in GaiaZOO maken deel uit van een Europees fokprogramma (EEP) voor bedreigde diersoorten. Via dit fokprogramma wordt er voor gezorgd dat de juiste dieren met elkaar gekoppeld worden en de dierentuin-populatie (genetisch) gezond blijft. Als de jongen oud genoeg zijn zullen ze daarom verhuizen naar een andere dierentuin, om zich daar zelf voort te kunnen planten.

Laatste blogs en nieuwsberichten