Nieuw in 2021:
De magie van Zuid-Amerika

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

GaiaZOO staat niet stil in 2021. Ondanks de weerslag die corona op GaiaZOO heeft, kijken wij vol vertrouwen uit naar de toekomst. Meer dan ooit realiseren we ons hoe bijzonder onze aarde is en dat we de natuurlijke rijkdom van onze planeet moeten koesteren. In het nieuwe dierentuinseizoen bouwt de Limburgse dierentuin in het Rainforest-deel van het park een nieuw verblijf waar vicuña’s, nandoes, mara’s, tapirs en reuzenmiereneters één groot leefgebied delen. In het hart van dit bijzondere verblijf met de uitstraling van het ruige Argentijnse Patagonië ligt de ‘PampaLodge’ waar men kan genieten van verrassende en dagverse Zuid-Amerikaanse lekkernijen, de typische maté-thee en een selectie van Argentijnse wijnen.

Pampa en Patagonië

Ten oosten van het machtige Andes-gebergte bevinden zich de Argentijnse pampa’s en het onherbergzame Patagonië. In een prachtig nieuw gebied kunnen bezoekers volgend voorjaar genieten van een ruig landschap met rotsen, stromende beekjes en pampagrassen én van de dieren die daar leven. Het nieuwe project is heel ruim van opzet en omvat zowel het huidige rendierperk als dat van de tapirs. Hier voelen ook de nieuwe diersoorten, de vicuña’s en mara’s (Patagonische hazen), zich in hun element, welke hun verblijf zullen gaan delen met reuzenmiereneters, tapirs en nandoes. Dit nieuwe thema sluit logisch aan op het Zuid-Amerikaanse deel van GaiaZOO’s Rainforest. Tijdens een wandeling ervaart de bezoeker de immense diversiteit aan landschappen en diersoorten van Zuid-Amerika. Van het Amazone regenwoud tot de uitgestrekte vlaktes van Patagonië. Helaas worden veel van deze diersoorten bedreigd in hun voortbestaan. Door deel te nemen aan fokprogramma’s draagt ook GaiaZOO bij aan het in stand houden van deze prachtige dieren voor toekomstige generaties.

PampaLodge

Ook in Zuid-Amerika houdt men van het goede leven en daarom wordt bij dit nieuwe verblijf een ‘PampaLodge’ met buitengrill en houtoven gecreëerd, waar men kan genieten van verrassende en dagverse Zuid-Amerikaanse lekkernijen. Vanaf een groot balkon kan de bezoeker hier naast de open haard genieten van de bewoners van Patagonië: sierlijke vicuňas, mara’s en de grootste loopvogels van dit continent: nandoes. Aan de andere kant van de lodge ligt een terras met zicht op de Argentijnse pampa: de habitat van tapirs en reuzenmiereneters. Vanuit dit terras kan de bezoeker via een luchtbrug lopen naar een nieuw te bouwen dakterras met een panoramisch zicht op het Rainforest met zijn diverse eilanden en apensoorten en de waterpartijen waar capibara’s vrij rond kunnen zwemmen.

TreeTopTrail

Terwijl (o)ma en (o)pa op een van de terrassen rondom de nieuwe PampaLodge genieten van al het lekkers dat Zuid-Amerika te bieden heeft, kunnen de (klein)kinderen hun energie kwijt in de nieuwe TreeTopTraildie volgend voorjaar wordt gebouwd. Zó krijgt elk gebied zijn eigen speeltuin in GaiaZOO.

15 jaar muskusossen

De aanleiding voor het mooie project van volgend jaar is mede het gevolg van klimaatverandering. Na lang wikken en wegen heeft GaiaZOO de beslissing genomen om afscheid te nemen van de markante muskusossen, de allereerste bewoners van GaiaZOO. Zoals iedereen kan ervaren, verandert het klimaat en zijn langdurige hittegolven ook in Nederland normaal geworden. En hitte is precies waar deze dieren niet van houden. Omdat dierwelzijn voor GaiaZOO op één staat, neemt de ZOO haar verantwoordelijkheid. De muskusossen verhuizen naar een groot wildpark in Tsjechië. GaiaZOO is/was de enige Nederlandse dierentuin met deze soort en in de Zuid-Limburgse dierentuin zijn dus ook de enige muskusossen in Nederland geboren.
Bekijk hieronder de GaiaVLOG waarin wij je graag uitgebreide toelichting geven over de reden van hun vertrek.

Laatste blogs en nieuwsberichten