Leeuwenwelpen
geboren in GaiaZOO

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In GaiaZOO zijn Afrikaanse leeuwenwelpen geboren. De welpen, een mannetje en een vrouwtje, kwamen half oktober ter wereld.  Nu ze zes weken oud zijn, hebben ze deze week hun veilige kraamhol voor het eerst verlaten. Ze hebben zich zelfs al buiten laten zien.

Ontwikkeling

Als leeuwenwelpen ter wereld komen zijn ze doof, blind en hulpeloos. Daarom brengt moeder hen in een veilig kraamnest ter wereld, afgezonderd van de rest van de leeuwentroep.  Om de leeuwin dezelfde privacy te geven als in de natuur, werd een speciale werpkist in het binnenverblijf geplaatst. Welpen drinken melk tot ze een half jaar oud zijn. Na zo’n 11 dagen openen hun ogen. Als de welpen drie weken oud zijn krijgen ze tanden en vanaf 2,5 maand gaan ze prooidieren observeren. Door spel oefenen ze hun jachttechnieken. Hun eerste hap vlees nemen ze echter pas op een leeftijd van drie maanden. Jonge welpen hebben een grijzige vacht met bruine vlekken en stippen. Zo zijn de welpen goed gecamoufleerd.

Zichtbaarheid

De welpen zijn vorige week ontwormd en daarbij is direct hun geslacht bepaald: het zijn een mannetje en een vrouwtje. Doorgaans verlaten leeuwenwelpen na een week of acht hun veilige schuilplaats. Inmiddels begeven broer en zus zich zo nu en dan in het buitenverblijf. Maar het grootste deel van de dag zullen ze voorlopig nog in de veilige warme nestkist doorbrengen. Met een beetje geluk kun je al een glimp van ze opvangen.

Laatste blogs en nieuwsberichten