Jonge gorilla-man
vertrokken uit GaiaZOO

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Op 31 december 2012 werd hij als hummeltje van een halve kilo geboren in GaiaZOO. Zijn moeder was toen al 40 jaar oud. Na zeven jaar heeft hij zich ontwikkeld tot een sociale, maar ook brutale gorillajongen die graag zijn zin krijgt bij de andere gorilla’s. De afgelopen jaren heeft hij op het grote gorilla-eiland van GaiaZOO oneindig kunnen spelen met zijn bijna drie jaar oudere halfbroer, zijn jongere halfzusjes en de kuif mangabeys, wat hem heeft gemaakt tot de sociale gorilla die hij nu is. Hoewel hij bij onenigheid altijd snel naar moeder rende voor troost, was zijn vader zijn grote voorbeeld. Van deze stoere en diplomatieke zilverrug heeft hij geleerd hoe gorillamannen een groep moeten leiden.

Met stevige borstroffels, ruwe worstelcompetities en door zo snel en zoveel mogelijk voedsel te vergaren, liet hij steeds vaker zien hoe stoer hij zelf al is. Vooral zijn oude moeder moest het daarbij ontgelden. Omdat er binnen een gorillagroep maar één man de baas kan zijn, werd het tijd dat hij een nieuw onderkomen kreeg. In de natuur zou een gorillajongen ook rond deze leeftijd zijn geboortegroep verlaten.

Gorilla’s leven in haremgroepen: één volwassen man met meerdere vrouwtjes en jongen. Omdat er evenveel mannen als vrouwen geboren worden, ontstaat er een overschot aan mannetjes binnen Europese dierentuinen. Daarom huisvesten diverse dierentuinen ook volledige mannengroepen. In het Franse Thoiry wordt zo’n nieuwe groep opgericht. Daar maakt hij kennis met twee andere jonge gorillamannetjes uit Krefeld en Givskud. Later wordt aan dit groepje nog een volwassen zilverrug gorilla uit Pairy Daiza toegevoegd.

Hij was de derde gorilla die in GaiaZOO geboren werd, maar verliet als eerste daarvan het Kerkraadse gorillanest. De verhuizing is zeer voorspoedig verlopen. GaiaZOO wenst hem alle goeds voor de toekomst!

Laatste blogs en nieuwsberichten