Introductie Mocoa en Elniño

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In april 2015 arriveerden twee reuzenmiereneters in GaiaZOO. Op basis van de aanbeveling van de stamboekhouder van de reuzenmiereneters is er gekozen voor een koppel. Een vrouwtje van bijna vier jaar oud uit Tiergarten Schönbrunn in Wenen en een mannetje van anderhalf jaar oud uit Zoo Zlinn in Tsjechië leven nu in GaiaZOO. Het vrouwtje, Mocoa, heb ik samen met een collega dierverzorger mogen ophalen in de dierentuin van Wenen, een bijzondere ervaring! Omdat miereneters erg specifieke dieren zijn mochten wij de dierverzorgers in Wenen een aantal dagen meehelpen. Zo konden wij ervaring opdoen over de verzorging van deze dieren en tevens Mocoa beter leren kennen. Twee andere verzorgers zijn om dezelfde reden een paar dagen naar de dierentuin in Dortmund gegaan. Zo’n twee weken nadat Mocoa arriveerde, verhuisde het mannetje Elniño naar Zuid-Limburg.

Miereneters zijn solitair levende dieren, wat betekent dat ze in het wild het liefst alleen leven, uitgezonderd van de paartijd of als een vrouwtje een jong heeft. In tegenstelling tot de situatie in het wild worden miereneters in dierentuinen met een aantal vrouwtjes en een mannetje óf als koppel gehouden. Zoals jullie weten leeft er in GaiaZOO een koppel reuzenmiereneters en omdat het om solitair levende dieren gaat, zijn er in GaiaZOO twee buitenverblijven gebouwd. Op deze manier kunnen we, indien nodig, beide dieren apart houden, maar er toch voor zorgen dat ze allebei de buitenlucht kunnen opsnuiven!

Verblijf reuzenmiereneters

Introductie Mocoa en Elniño

Opeens zijn er twee reuzenmiereneters in GaiaZOO… Ondanks het feit dat we in Wenen en Dortmund veel ervaring hebben opgedaan over hun gedrag, blijft een introductie spannend! Mocoa en Elniño moeten elkaar namelijk wel leuk vinden. Om de introductie zo vlot mogelijk te laten verlopen hebben we beide miereneters op hun gemak hun nieuwe omgeving en hun nieuwe verzorgers laten leren kennen. Toen ze zich thuis voelden en ze hun partner al regelmatig door het gaas hadden gezien en geroken, mochten ze elkaar ontmoeten. Dat ging echter niet zoals we gehoopt hadden. Mocoa wilde niks van Elniño weten en liet dat duidelijk merken. Dat doet ze door haar haren overeind te zetten, op haar achterpoten te gaan staan en uit te halen met haar sterke voorpoten. Daarbij maakt ze een snuivend en brullend geluid.
Het zag er soms wel erg heftig uit, maar Elniño werd nooit verwond door Mocoa. In het begin was hij erg bang voor haar uithalen, maar zijn nieuwsgierigheid had de overhand. Dus zocht hij haar toch weer op!
Om de twee dieren de ruimte te geven, krijgen ze altijd de mogelijkheid om in het binnen- en buitenverblijf te scharrelen. Iedere dag zijn ze een tijdje samen en is een verzorger aanwezig bij de introductie om hen in de gaten te houden en indien nodig in te grijpen. Dit doen we altijd ’s middags omdat miereneters het fijn vinden om lekker lang uit te slapen. Er zijn momenten geweest dat Mocoa flink achter Elniño aanrende, uithaalde en ze rollebollend samen het perk verkenden. Elniño slaat dan terug om zich te verdedigen.

twee reuzenmiereneters samen in GaiaZOO eten

Met ontzettend kleine stapjes lijkt het na maanden langzaam ietsje beter te gaan, maar nog lang niet goed. Ze hebben elkaar in de afgelopen maanden beter leren kennen en zijn het gewend dat ze iedere middag 1 tot 2 uurtjes samen zijn. Nu zijn er momenten dat ze vriendelijk langs elkaar lopen, aan elkaar snuffelen, elkaar soms negeren, maar ook momenten dat ze elkaar juist veel opzoeken. Elniño is nu een stuk minder bang voor Mocoa en wil graag spelen met haar. Hij daagt Mocoa uit om te ‘stoeien’ of geeft haar een slagje op haar kont en rent vervolgens weer hard weg. Mocoa is hier uiteraard niet zo van gediend en zet hem nog regelmatig op zijn plek met een slag of een flinke snuif of brul. Toch lijkt dit minder te worden maar echt leuk vindt ze hem volgens mij nog niet. Tijdens de momenten dat ze samen zijn verstoppen we bewust lekkernijen in hun verblijf en geven we ze een douche waar ze enorm van genieten. Met deze verrijking hopen we dat ze samen positieve momenten beleven. Maar soms moeten ze elkaar ook zelf entertainen! Gelukkig reageert Elniño zijn enorme speelsheid ook af op houtstronken, struiken, e.d.

Kleine stapjes

Expertise

Omdat dit onze eerste reuzenmiereneter introductie is en het verzorgen van deze dieren ook nieuw voor ons als verzorgers is, hebben we contact opgenomen met de dierentuin van Dortmund. Hun hoofdverzorgster van o.a. de miereneters en de stamboekhouder van de reuzenmiereneters zijn een dag langsgekomen om de situatie te bespreken en waar mogelijk te helpen. Hun ervaring met het verzorgen en houden van miereneters is enorm nuttig geweest. Ze zijn er van overtuigd dat Mocoa en Elniño op korte termijn gezellig samen hun verblijf delen. We hoeven ons nergens zorgen over te maken. Reuzenmiereneters blijken namelijk helemaal niet zo romantisch te zijn! Ik hoop dat Mocoa en Elniño ons in de toekomst misschien nog eens verrassen met nakomelingen.

reuzenmiereneter bij boom GaiaZOO