International Zookeeper Day

Op 4 oktober is het niet alleen Wereld Dierendag, maar ook  International Zookeeper Day. Een dag om de dierverzorgers in het zonnetje te zetten. “Is dat nodig?” vraag je je misschien af. “Dierverzorgers hebben toch al de beste baan in de wereld?” Dat klopt inderdaad. Ze hebben een droombaan. Maar het is ook zwaar om een dierverzorger te zijn; niet een leven dat iedereen aankan!

 

Zwaar werk

Hier in GaiaZOO hebben we een team van ongeveer 30 dierverzorgers die dagelijks klaar staan om onze dieren de allerbeste verzorging te bieden. Ze doen fysiek zwaar werk. Ze voeren kruiwagens vol mest af, ze harken en vegen grote oppervlaktes schoon en sjouwen met zakken voer, pakken zaagsel en grote stukken vlees.

Zwaar werk

Ze rennen door de stromende regen en raken tot op hun onderbroek doorweekt om te zorgen dat hun dieren wel kunnen schuilen. Ze hakken ijs wanneer het -10°c is om te zorgen dat de dieren die hiervan genieten, toch hun hele verblijf kunnen benutten. Ze werken met +40°c in de brandende zon, toch net een stapje harder om te zorgen dat ze tijd hebben om de dieren wat extra verkoeling te bieden in de vorm van een speciaal ijsje of een verkoelende douche. Ze werken hard, dag in dag uit. Ook op zondag. Ook met Kerst.

Maar het werk vergt niet alleen fysiek veel van de verzorgers, het kan ook mentaal zwaar zijn. Net als mensen en huisdieren kunnen ook de dieren in GaiaZOO ziek worden of zelfs komen te overlijden. Elke verzorger kan je wel een verhaal vertellen waarbij ze ’s ochtends hun dier gingen controleren en deze totaal onverwacht overleden bleek te zijn. Of juist over een ziek dier waar ze heel lang hard voor hebben gevochten om hem er weer bovenop te helpen, maar ondanks alle inspanningen voor hun ogen z’n laatste adem uitblies. Ze werken soms al jaren intensief samen met deze dieren, leggen er hun hart en ziel in en zien de dieren soms zelfs meer dan hun eigen familie. Je kunt je dus waarschijnlijk wel voorstellen dat dit momenten zijn, die de verzorgers zeker niet in de koude kleren gaan zitten.

Droombaan

Waarom zouden ze dit dan voor geen andere baan willen ruilen? Passie! Ze hebben een diepe passie voor de natuur, voor het werk wat GaiaZOO doet en voor de dieren waarmee ze werken.

Het moment dat ze een zeldzaam dier ter wereld zien komen. Het moment dat een dier laat zien ze volledig te vertrouwen. Het moment dat ze een dier zien genieten van de verrijking die ze hebben aangeboden. Het moment dat een bezoeker uiterst geïnteresseerd is in hun dier. Het moment dat hun dieren worden uitgezet in de natuur. Die momenten maken het zware werk allemaal meer dan waard voor de dierverzorgers. Sterker nog, dit geeft ze de energie om zelfs buiten werktijd nog bezig te zijn met hun werk. Veel dierverzorgers gebruiken hun eigen tijd om andere dierentuinen te bezoeken, om extra informatie op te zoeken over de soorten waarmee ze werken en wisselen ervaringen uit met collega’s van over de hele wereld.

Droombaan

Wat doen ze eigenlijk?

De voornaamste taak van de dierverzorgers is om te zorgen dat de dieren gezond zijn en zich goed voelen in GaiaZOO. Maar van daaruit vertakt de functie zich in een grote variëteit aan taken. Gedurende een gemiddelde week geven ze presentaties, voeren technisch onderhoud uit, maken schoon, staan bezoekers te woord, doen gedragsobservaties, assisteren de dierenarts, verzorgen media-optredens, trainen dieren, geven rondleidingen, bereiden diëten en voeren snoeiwerkzaamheden uit… om slechts een paar voorbeelden te noemen.

Dierverzorgers zijn onmisbaar voor een dierentuin, en daarmee ook voor natuurbehoud!

Aan al onze dierverzorgers: we zeggen het waarschijnlijk niet vaak genoeg, maar jullie zijn geweldig!

Fijne International Zookeeper Day!

Wat doen ze eigenlijk?