Het jaar van
de flamingo

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Wereldwijd neemt het aantal kleine flamingo’s al jaren af. Begin 2019 zijn 2.000 kleine flamingokuikens en -eieren gered bij de zoutpan het Kamfers Dam in Zuid-Afrika. Door extreme droogte in het gebied gingen vele duizenden eieren en kuikens dood. Daarom heeft het Gaia Nature Fund het jaar 2019 uitgeroepen tot ‘’Jaar van de flamingo’’.

Kleine neefje

De kleine flamingo is het kleinste neefje van de grote flamingo, die in de zomer van 2019 in GaiaZOO te zien zal zijn. Wereldwijd leven er zo’n 1,5 tot 2,5 miljoen kleine flamingo’s. Ze planten zich echter maar in zes gebieden voort. Het Zuid-Afrikaanse Kamfers Dam is er daar één van. Extreme hitte en droogte in januari in 2019 veroorzaakte echter een grote ramp, waarbij vele kleine flamingo’s hun nesten met eieren en kuikens verlieten. Dit heeft een grote impact op de wereldwijde populatie kleine flamingo’s. Verschillende natuurorganisaties luidden de noodklok en hebben de verlaten kuikens en eieren uit het gebied gered en opgevangen.

Terug naar het wild

Het doel van de reddingsactie is om alle flamingokuikens in de zomer van 2019 weer uit te zetten in het wild. Dankzij de noodhulp van €10.000,- van het Gaia Nature Fund, kregen alle kuikens al een microchip. Echter is er nog meer hulp nodig om de waterkwaliteit in het gebied op een duurzame manier te verbeteren en om de uitgezette flamingokuikens regelmatig te controleren en te volgen.

Adopteer een flamingo!

Help jij mee? Dit kan door één van onze grote flamingo’s te adopteren voor maar €10,-!
Samen kunnen we ervoor zorgen dat de populatie kleine flamingo’s zich weer kan gaan herstellen.

Je kunt inmiddels niet meer doneren. 

 

Laatste blogs en nieuwsberichten