Grote
uitbreidingsplannen
GaiaPark

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

GaiaPark Kerkrade Zoo is gestart met haar volgende ontwikkelingsfase. In het voorjaar van 2008 arriveren drie witte neushoorns. Op dit moment wordt hard gewerkt aan het verblijf van deze imposante dieren. Ook de cheeta’s krijgen een gloednieuw ruim onderkomen. Verder zal GaiaPark als enige Nederlandse dierentuin grootoorvossen krijgen, bijzondere Afrikaanse roofdieren die vooral insecten eten. Onlangs werden diverse uilensoorten aan de collectie toegevoegd en is de beslissing genomen dat er volgend jaar het gehele seizoen roofvogelpresentaties zullen plaatsvinden.

Een ver verleden in de toekomst

Minstens zo spectaculair is de keuze om te investeren in dieren die al miljoenen jaren uitgestorven zijn. Van meet af aan kan men in de Kerkraadse dierentuin een zogenaamde Dinosafari lopen die de bezoeker terug brengt naar de Krijtperiode. Deze zomer werd daarom de speciaal voor het park ontwikkelde DinoCarrousel geplaatst. Vanaf volgend voorjaar krijgt deze gezelschap van een natuurgetrouweBrachiosaurus; met een hoogte van bijna 14 meter en een gewicht van 50.000 kg een van de grootste reuzen die ooit op onze aarde heeft rondgezworven. Kinderen kunnen deze gigant via een klimnet beklimmen en via een glijbaan weer afdalen. In de Krijtkelder onder het parkrestaurant is binnenkort het DinoRama te bezichtigen: een museale en educatieve expositie met veel verschillende dinosauriërs. Vanuit deze kelder komt men terecht in het Dinotheater waar van april t/m oktober roofvogelpresentaties te zien zullen zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat (roof)vogels direct afstammen van dinosauriërs. Daarom heeft de meest beruchte dinosaurus, Tyrannosaurus Rex, hier een tijdelijk plekje gekregen.

Unieke DinoDome

De grote dinosauriërs verhuizen uiteindelijk naar de DinoDome, een unieke overdekte speelvoorziening. Deze markante Dome heeft een koepel van houten spanten met een hoogte van 15 meter en een oppervlakte van 2.500 m2. Het gebouw is erg ruimtelijk door een veelvuldige toepassing van glas en heeft –geheel in lijn met het park- een natuurlijke uitstraling. Temidden van tientallen Afrikaanse Eucalyptusbomen die door klimnetten met elkaar verbonden zijn, staan hier diverse levensgrote dino’s. Met gethematiseerde doolhoven, watervallen, waterpartijen en 10 meter hoge houten klimtorens is deze Dome speciaal voor en door GaiaPark ontwikkeld en een speelvoorziening van wereldklasse. Behalve kinderspelen zijn er ook horecavoorzieningen en een terrariumsectie met ‘levende dinosauriërs’.

Congresfaciliteiten en feestlocatie

In de Dome worden ook een theaterzaal met ca. 300 stoelen en diverse flexibel in te delen vergaderruimten geïntegreerd. Hierdoor kan Gaiapark op elk moment van de dag tegemoetkomen aan de vele aanvragen voor bijeenkomsten uit de particuliere en zakelijke markt. De ligging maakt ideale combinaties tussen bijvoorbeeld vergaderingen en dierentuinbezoek mogelijk. De DinoDome opent voorjaar 2009 haar deuren.

Met deze uitbreiding van de diercollectie, de unieke speelvoorzieningen en de nieuwe zakelijke en cateringfaciliteiten is een totale investeringssom van ruim € zes miljoen gemoeid. Het betreft fase II van het Masterplan voor GaiaPark. Naar verwachting zal rond 2015 de laatste fase IV worden afgerond. Het ontwikkelingstempo hangt nauw samen met de bezoekersaantallen. In 2007 zullen waarschijnlijk 400.000 bezoekers de weg naar de dierentuin hebben gevonden en onlangs werd conform verwachting de miljoenste bezoeker verwelkomd, tweeëneenhalf jaar na de opening. Eerder dit jaar werd GaiaPark door een ANWB-onderzoek tot leukste dierentuin van Nederland gekozen.

Laatste blogs en nieuwsberichten