Gorilla geboren
in GaiaPark

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In de vroege ochtend van 10 augustus is in GaiaPark een gorilla geboren. Moeder en jong maken het goed. Het is nog niet bekend of het een mannetje of een vrouwtje is. De andere gorilla’s in de groep reageren opgewonden op de geboorte. Voor een nieuwe dierentuin als GaiaPark is het heel bijzonder dat er binnen anderhalf jaar na opening al zo’n speciale geboorte plaatsvindt.

Geboorte

Vanochtend om 7 uur ontdekten de dierenverzorgers dat gorillavrouwtje Irala de afgelopen nacht bevallen was. Irala heeft al eerder een gezond jong groot gebracht en het was al meteen duidelijk dat ze ook haar nieuwe jong goed vasthield. Het heeft al aan de borst gelegen en Irala is heel beschermend. Natuurlijk zijn de eerste dagen erg spannend. De mannelijke groepsgenoten, Makula en M’tonge zijn erg opgewonden door de komst van de nieuweling. Het jonge gorillavrouwtje Sangha, dat sinds 2 juni in GaiaPark verblijft, is ook erg geïnteresseerd in de kleine. Sangha is zelf met de fles grootgebracht (in de dierentuin van Berlijn), en is naar GaiaPark verhuisd om daar bij Irala af te kijken hoe ze voor een gorillajong moet zorgen. Tot dusver hield Sangha zich enigszins afzijdig van de andere gorilla’s. Het is daarom goed nieuws dat Sangha meteen in de eerste uren na de geboorte al interesse in Irala en haar jong heeft getoond.

Om deze bijzondere geboorte te vieren, delen medewerkers van GaiaPark op zondag 13 augustus vanaf 10 uur beschuit met muisjes uit bij de gorilla’s! Komt u met ons meevieren!?

GaiaPark schreef rondom de zwangerschap van Irala een prijsvraag uit waarbij bezoekers van de website www.gorillababy.com konden raden wanneer de gorillajong geboren zou worden. Enkele duizenden mensen hebben daar een gokje gewaagd. De hoofdprijs is een geheel verzorgde Schoenmaeckers Kenia-reis voor 2 personen. De winnaars krijgen persoonlijk bericht. Het is natuurlijk altijd lastig om de geboorte van een dier exact te voorspellen. Je weet immers niet precies wanneer de bevruchting heeft plaatsgevonden. Begin dit jaar werden echter diverse paringen waargenomen, en omdat een gorillazwangerschap zo’n 8,5 maand duurt, werd verwacht dat het jong vanaf half augustus geboren zou kunnen worden. Ongeveer 2 weken geleden werden ineens diverse paringen tussen Irala en zilverrug Makula waargenomen. Sinds die tijd was Makula ook veel in de buurt van Irala te vinden. Deze plotselinge frequente paringen en verandering in gedrag van de zilverrug is in andere dierentuinen vaker bij gorillazwangerschappen waargenomen. Hieruit bleek dat de geboorte dan meestal niet meer dan 2 of 3 weken op zich laat wachten. Hoe deze gedragsverandering precies valt te verklaren is niet geheel duidelijk, maar mogelijk speelt een verandering in de hormoonhuishouding van het zwangere vrouwtje hierbij een rol.

Laatste blogs en nieuwsberichten