GaiaBLOG:
Steun de kleine flamingo

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Weet je het nog? De enorme droogte in Zuid-Afrika afgelopen winter? De nesten van duizenden kleine flamingo’s kwamen droog te staan. Er was geen voedsel meer de kuikens. De oudervogels zochten hun heil elders. Duizenden kuikens bleven hulpeloos achter…

De lokale gemeenschap zag het met lede ogen gebeuren… Maar kwam daarna direct in actie. Met hulp de natuurbeschermers en dierentuinmedewerkers van over de hele wereld. Tweeduizend kuikens en eieren werden gered. In vijf opvangcentra werd met man en macht voor hun leven gestreden. Ook het Gaia Nature Fund reageerde direct. Vanuit de reserves konden we € 10.000,- noodhulp naar Zuid-Afrika sturen.

De opgevangen kuikens groeiden als kool. Ze begonnen vliegoefeningen te doen. Tijd om terug te gaan naar de vrije natuur. Maar niet voordat ze een kleurring met unieke code en een chip hadden gekregen. Deze zijn essentieel om hen in het wild te kunnen identificeren. Het Gaia Nature Fund is er trots op dat onze bijdrage voor dit belangrijke onderdeel is ingezet.

En toen was het zover…  De volgroeide flamingokuikens gingen de wijde wereld in. In aparte groepjes keerde het merendeel terug naar de plek waar ze uit het ei waren gekropen. Dankzij de kleurringen zagen de onderzoekers hoe ze zich aansloten bij wilde flamingo’s. Hoe ze met hun (nieuwe) leeftijdsgenoten speelden. Hoe ze hun kostje bij elkaar ‘filterden’ in het water van de grote zoutvlakte.

Dankzij de bijdrage van het Gaia Nature Fund kregen 18 jonge flamingo’s tevens een zender. En wat bleek? Drie jongen verlieten Kamfers Dam, samen met een groep soortgenoten. Elke groep ging een andere kant op, om vele honderden kilometers verderop pas tot stilstand te komen. Eén groep vloog maar liefst duizend kilometer naar Namibië!

Adopteer een flamingo

Voorlopig lijkt het goed te gaan met de vrijgelaten flamingo-kuikens. Maar de problemen voor de lange termijn zijn nog niet opgelost. Daarom riep het Gaia Nature Fund de actie “Adopteer een flamingo” in het leven. Voor slechts 10 euro kun je helpen om de toekomst van de kleine flamingo in Zuid-Afrika zeker te stellen. Mede dankzij jouw steun leverde dit al ruim € 6.500 op! Maar we zijn er nog niet…

Droogte en afval…

Het flamingo-broedseizoen in Zuid-Afrika is weer begonnen. Maar er worden geen nesten gebouwd in Kamfers Dam… Het is te droog… Stiekem zijn de onderzoekers wel blij dat flamingo’s een ingebouwde rem hebben op voortplanten. Ze broeden namelijk alleen als alle omstandigheden hiervoor geschikt zijn. Naast droogte is het afvalwater dat de zoutpan instroomt een groot probleem.

Iedereen kan helpen!

Birdlife South Africa doet er alles aan om oplossingen voor alle problemen te vinden. Dammen om het waterniveau te stabiliseren. Gesprekken met de lokale bestuurders om afvalwater te zuiveren. Een observatieplatform waar de lokale bewoners kunnen genieten van de sierlijke flamingo’s – zo kunnen we hen raken en betrekken bij de bescherming van de flamingo’s. Dit alles kan gerealiseerd worden dankzij aanvullende hulp van het Gaia Nature Fund..

Foto’s: Debbie Smith
Tekst: Hanneke de Boer – Natuurbehoud GaiaZOO 

Je kunt inmiddels niet meer doneren. 

Laatste blogs en nieuwsberichten