Flamingo’s
terug naar buiten

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Zo’n twee maanden geleden werden we in GaiaZOO onaangenaam verrast door zware sneeuwval die funest bleek voor een aantal van onze volières. Uiteraard zijn we direct begonnen met het herstellen van de schade en al snel bleek dat de grote Taiga | Volière compleet herbouwd moet worden. De vele bewoners moesten daarom elders worden ondergebracht. Dat kan deels in GaiaZOO zelf, maar veel vogels zijn ook opgevangen bij collega-dierentuinen.

Zo vertrokken de grote gieren voor een langdurige logeerpartij naar soortgenoten in Beekse Bergen, Ouwehands Dierenpark, Burgers’ Zoo, Zoo Parc Overloon en Planckendael. Dankzij jullie gulle giften konden we o.a. de transporten van deze vogels bekostigen. Inmiddels zijn we bezig met het nieuwe ontwerp van deze volière, maar het zal nog een aantal maanden duren voor we deze weer in gebruik kunnen nemen.

Dat geldt gelukkig niet voor de Flamingo | Volière, want die is vanaf vandaag weer helemaal klaar voor onder meer de grote flamingo-kolonie. Uiteraard willen we jullie graag getuige laten zijn van dit roze spektakel, want zoals u in het filmpje kunt zien, zijn de vogels heel mooi op kleur. Het restant van het donatiebedrag is gebruikt voor de wederopbouw van de Flamingo | Volière. Wij zijn u daar heel dankbaar voor. En de vogels ook, want er zijn diverse extra zaken uitgevoerd die het dierwelzijn ten goede komen!

Tijdens het eerste broedseizoen, in de zomer van 2020, bleek bijvoorbeeld dat de flamingo’s meer modder nodig hadden om hun nesten mee te bouwen. Om de broedomstandigheden te verbeteren, stonden werkzaamheden in die hoek van de volière daarom al langer op de planning. Maar dat kon alleen gebeuren als de vogels binnen waren. Tijdens de reparatie van de volière, kon dus meteen de broedlocatie verbeterd worden. Daardoor kunnen de flamingo’s komend broedseizoen hun kenmerkende, uit modder opgebouwde nestheuvels nóg beter maken! Ook zijn er meteen diverse noodzakelijke aanpassingen aan de waterpoelen gedaan, waaronder een betere afloop van de oevers. En er zijn extra zitstokken gemaakt en nestmandjes opgehangen als broedlocaties voor onder meer de Hadada- en kaalkopibissen.

Maar er zijn ook mooie bomen en struiken toegevoegd. Zo zijn er een aantal bonte wilgen (ook wel ‘flamingoboom’ genoemd) en vele ‘cornus controvera’ geplant. Deze spectaculair bloeiende bomen zorgen samen met de flamingo’s voor het ultieme lentegevoel en we hopen dan ook dat we jullie in de komende weken van al dit moois kunnen laten genieten als we weer bezoekers mogen ontvangen!

Nogmaals grote dank voor degenen die gedoneerd hebben en zoals jullie zien, is het geld goed besteed!

Laatste blogs en nieuwsberichten