Eindstand Jaar van
de Flamingo 2020

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In juni 2019 startte het Jaar van de Flamingo. De kleine flamingo in Zuid Afrika heeft namelijk hulp nodig. Een jaar lang werden activiteiten in de ZOO georganiseerd en samen met de actie “Adopteer een Flamingo” werd  maar liefst € 15.000,-  bijeen gebracht! Met dit geld doet Birdlife South Africa onderzoek om de kleine flamingo te behouden.

Onderzoek

Door Corona zal al het onderzoek t.b.v. de flamingo’s in Zuid-Afrika dit jaar ‘op afstand’ moeten gebeuren. Er is bijvoorbeeld een computertool ontwikkeld om op basis van drone- en satellietbeelden de aantallen flamingo’s in de zoutpan vast te stellen. Dankzij deze nieuwe technieken kan de totale populatieomvang in heel Afrika nauwkeuriger worden bepaald. Een computermodel biedt juist voor flamingo’s uitkomst, omdat zij dicht op elkaar, in hele grote groepen leven en daardoor het tellen van de populatie zeer tijdrovend is. Een test heeft uitgewezen dat de nauwkeurigheid van de tool 96-98% is.

Ook de hoeveelheid algen, de voedselbron van de flamingo’s, en de waterkwaliteit van de zoutpan worden op deze manier (maandelijks) van afstand bepaald. Het voordeel van al deze ‘onderzoeken op afstand’ is dat ze ook over de landsgrenzen voortgezet kunnen worden. Want kleine flamingo’s trekken regelmatig naar andere Afrikaanse landen. Zo heeft de bijdrage van het Gaia Nature Fund dus niet alleen in Zuid-Afrika effect heeft.

Lokale bescherming

Daarnaast wordt met de donatie van GNF een lokale groep mensen opgezet om de bescherming van de kleine flamingo’s in Kamfers Dam te promoten; worden de hekwerken rond kwetsbare broedlocaties in de zoutpan gecontroleerd; en wordt het Actie Plan voor de bescherming van de kleine flamingo’s geupdate en geïmplementeerd.

Laatste blogs en nieuwsberichten