Eerste muskusos
geboorte in Nederland
De geboorte van de jonge muskusos in Kerkrade is heel bijzonder. Het is namelijk de allereerste keer dat er een muskusos in een Nederlandse dierentuin geboren wordt! GaiaPark is dan ook de enige Nederlandse dierentuin waar deze imposante dieren te zien zijn. Het in mei geboren jong en haar moeder zijn gezond. Hoewel muskusossen in kuddes leven, blijven moeder en jong nog even gescheiden van de andere muskusossen. Ze reageren namelijk nog zenuwachtig op het jong en we willen het jong nog niet blootstellen aan de robuustheid van deze grote dieren.
Muskusos: Koe of schaap?
Muskusossen zijn de meest noordelijk levende hoefdieren. Met hun 300 tot 400 kilo zijn het ook de zwaarste planteneters van de toendra. Muskusossen hebben een schouderhoogte van ongeveer 1,5 meter. De naam muskusos doet vermoeden dat ze familie zijn van de runderen. De Latijnse naam Ovibos wijst echter ook op verwantschap met de schapen (ovis is Latijns voor schaap, bos betekend koe). Genetisch onderzoek heeft laten zien dat muskusossen meer op schapen en op geiten lijken dan op koeien. Muskusossen leven in groepen van 10 tot 20 dieren op de koude toendra. Meestal heeft de groep één dominant mannetje als leider. In de bronsttijd vechten de sterkste mannetjes met elkaar om het leiderschap. Ze stoten hun koppen dan met een snelheid van 50 kilometer per uur tegen elkaar. Het voorhoofd van een volwassen dier wordt beschermd door een dikke hoornlaag. Ook bij gevaar door bijvoorbeeld wolven gebruiken muskusossen dit hoornschild. De volwassen dieren stellen zich dan op in een gesloten cirkel, met de hoorns naar buiten gericht. De jongen zijn binnen deze cirkel veilig.
Bedreigd
Vroeger kwamen muskusossen in het hele noordpoolgebied van Noord-Amerika, Europa en Azië voor. Jacht om hun vlees en wol heeft hun aantal echter sterk teruggedrongen. De defensieve houding van muskusossen, die tegen hun natuurlijke vijanden erg effectief is, werkte namelijk niet tegen geweren. Tegenwoordig worden muskusossen overal beschermd. In Canada komen inmiddels alweer grote aantallen in het wild voor. In dierentuinen bestaat een speciaal fokprogramma (EEP) voor muskusossen. Ook GaiaPark neemt deel aan dit fokprogramma.
Geboortegolf
Dat in mei niet alleen vogels een ei leggen, blijkt uit de ware geboortegolf in GaiaPark Kerkrade Zoo. In de afgelopen weken zagen een muskusos, een bosrendier, acht penseelzwijnen, twee lynxen, vier capibara’s en een wolaap het levenslicht. Alle dieren zijn goed zichtbaar voor het publiek en hierdoor krijgt het ANWB-predikaat ‘leukste dierentuin van Nederland’ nog meer lading. Zo scoorde GaiaPark onder meer als beste in de categorie dierverblijven. Diezelfde ruime verblijven en natuurlijke omstandigheden blijken van positieve invloed op het paargedrag van de dieren.