Groot nieuws
Dwergnijlpaard geboren
Zeven jongen kregen ze al in GaiaZOO, de 21 jarige dwergnijlpaard vrouw en haar twee jaar jongere partner. Tussen 2006 en 2017 werden ze geboren. En op 31 maart kwam in de dwergnijlpaardstal van GaiaZOO hun achtste nakomeling ter wereld. Op vrijdag 27 maart zagen de dierverzorgers aan het onrustiger gedrag van het vrouwtje al dat de bevalling niet meer lang op zich zou laten wachten. Dankzij een livestream vanuit de dwergnijlpaardenstal, kun je gewoon vanaf thuis de eerste stapjes van het jonge nijlpaard op de voet volgen. Het is nog niet bekend of het jong een mannetje of een vrouwtje is.
LIVE meekijken
Hoewel GaiaZOO door de Corona crisis momenteel gesloten is, kun je wel een virtueel bezoekje brengen in de kraamkamer van de dwergnijlpaarden. Aan de hand van de paringen die afgelopen najaar plaatsvonden en uitgaande van een draagtijd van 6-7 maanden, kon de verwachte bevallingsdatum redelijk voorspeld worden. In het binnenverblijf hebben technische medewerkers onlangs namelijk een camera geplaatst. Zo konden de dierverzorgers de bevalling van afstand volgen, zonder moeder nijlpaard te storen.
Overigens zouden moeder en jong ook bij een geopend GaiaZOO de eerste weken nog binnen verblijven. En dat is niet alleen omdat het nog best fris kan zijn in deze tijd van het jaar. De belangrijkste reden is dat pasgeboren dwergnijlpaarden, in tegenstelling tot jongen van grote nijlpaarden, niet meteen kunnen zwemmen. Vanwege de diepe watergracht rondom het buitenverblijf, zal het jong daarom in het in ondiep water van het binnenbassin de komende periode leren zwemmen. Na verloop van tijd zullen de dierverzorgers het water steeds dieper maken, totdat het volledig kan zwemmen.
Fokprogramma
Dwergnijlpaarden maken deel uit van het fokprogramma (EEP) van Europese EAZA-dierentuinen. De jongen die het koppel dwergnijlpaarden van GaiaZOO de afgelopen jaren al voortbracht, zijn uitgevlogen naar dierentuinen in Polen, Portugal, Tsjechië, Frankrijk en Duitsland; het laatste jong verliet GaiaZOO pas afgelopen zomer. Zij werden gekoppeld aan een genetisch onverwante soortgenoot, waarmee enkele inmiddels ook al voor nageslacht hebben gezorgd. Zo werken EAZA dierentuinen samen om de populaties van bedreigde diersoorten zoals het dwergnijlpaard op de lange termijn in dierentuinen te kunnen behouden.