Dierentuin
Dierekteuren
conferentie

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Negen jaar oud en dan al een weekend op conferentie… het kan je overkomen als je Dierentuin-Dierekteur bent.

Bijeenkomst in het Zuiden bij GaiaZOO

Negen jaar oud en dan al een weekend op conferentie… het kan je overkomen als je Dierentuin-Dierekteur bent.. In het weekend van 30 september / 1 oktober komen de 14 Dierentuin-Dierekteuren van Nederland in de leeftijd tussen 6 en 12 jaar voor de eerste keer bij elkaar in Kerkrade. Vanuit het hele land reizen ze af naar Zuid-Limburg om elkaar te leren kennen tijdens een chique diner in een kasteel en belangrijke dierentuinzaken te bespreken tijdens een vergadering. Deze conferentie vindt plaats in GaiaPark Kerkrade Zoo en zal tevens de start zijn voor een groots natuurbehoudsproject voor en door kinderen.

Kinderen in heel Nederland konden tijdens de Junimaand Dierentuinmaand deelnemen aan een speciale wedstrijd van de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD). Belangstellenden moesten op internet een pittige dierenquiz foutloos zien te beantwoorden. Zo werden ze op vakkundigheid getest, bijvoorbeeld over de snelheid van de cheetah; over welke aap nou ook al weer een mensaap is; en over waarom de neushoorn helaas nog steeds wordt bejaagd. Een combinatie van fun en educatie heeft geleid tot een goed bezochte website met héél veel winnaars: er zijn ongeveer 8.000 winnaars uit de bus gekomen. Tijdens de tweede ronde werd er gekeken naar de open vraag waarbij kinderen aangaven wat zij zouden doen als Dierentuin-Dierekteur van een dierentuin. Uit de 8.000 winnaars hebben de dierentuinen 14 winnaars uitgekozen voor ieder één Dierentuin-Dierekteur. In dierentuinen in het hele land heeft de jeugd medezeggenschap gekregen op directieniveau. Bij deze belangrijke functie horen ook vele taken. Een van die taken is het bijwonen van de algemene conferentie voor de Dierentuin-Dierekteuren op 1 oktober 2006. Uiteraard vallen onder de taken ook iets informelere zaken zoals, je kinderfeestje organiseren in de dierentuin, een kijkje achter de schermen met een dierverzorger of zelfs stukjes schrijven voor een dierentuinmagazine.

De Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) zet zich al 40 jaar in voor samenwerking op het gebied van dierenwelzijn, educatie, natuurbehoud en nog veel meer. De NVD-dierentuinen zijn:
Apenheul in Apeldoorn, Aqua Zoo Friesland in Leeuwarden, Artis in Amsterdam, Burgers’ Zoo in Arnhem, DierenPark Amersfoort, Dierenpark Emmen, Dierenpark Wissel in Epe, Dierenrijk Europa in Mierlo, Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Dolfinarium in Harderwijk, GaiaPark in Kerkrade, Ouwehands Dierenpark Rhenen, Safaripark Beekse Bergen in Hilvarenbeek, Vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn en Zoo Parc Overloon.

Laatste blogs en nieuwsberichten