Bosbranden Marokko ramp voor berberapen

De weg naar het nieuwe logo

Marokko ondergaat de ergste droogte in de afgelopen 40 jaar. Honderden berberapen zijn omgekomen; vele anderen dreigen te volgen vanwege inademen van rook, of doordat er geen voedsel meer is. Veel dorpen zijn weggevaagd waardoor mensen dakloos zijn geworden.

De weg naar het nieuwe logo

BMAC, Barbary Macaque Awareness and Conservation, beschermt de bedreigde berberaap sinds 2009. Onderzoek, opvang en educatie zijn de belangrijkste speerpunten. Ze werkt hierin nauw samen met de lokale bevolking. Het educatie- en onderzoekscentrum van BMAC heeft de brand dankzij de stenen constructie wel doorstaan. Ook de landrover is gespaard gebleven. Deze konden ze enkele jaren geleden dankzij een bijdrage van Gaia Nature Fund aanschaffen.

De landrover draait nu overuren. Evenals de medewerkers van BMAC. Met man en macht rijden ze heen en weer om getroffen mensen te evacueren. Om voedsel en noodhulppakketten rond te brengen bij 50 gezinnen die alles verloren hebben. En om voedsel te verstrekken in het totaal verwoeste bos in de buurt van het centrum, waar nog enkele berberapen in leven zijn.

Zodra de brand volledig geblust is, trekt BMAC verder de bossen in om te onderzoeken hoeveel en welke groepen berberapen er nog over zijn. In 2019 heeft zee en vergelijkbare studie gedaan, waardoor de aantallen van toen en nu goed te vergelijken zijn.

De natuurbehoudstichting van GaiaZOO, Gaia Nature Fund, steunt de werkzaamheden van BMAC sinds 2017. Om te helpen de gevolgen van de bosbrand te beperken, heeft GNF een extra nooddonatie van 5.000 euro gedaan. Dankzij deze bijdrage kan BMAC haar hulp aan mensen en berberapen uitbreiden naar andere dorpen en bosgebieden. In de komende maanden zal ze bovendien met dorpelingen en bosbeheerders in gesprek gaan om te onderzoeken hoe ze de bossen beter tegen branden kunnen beschermen en om het waterbeheer te verbeteren.

Alle bijdragen zijn welkom om de gevolgen van deze ramp te beperken. Help jij ook?

berberapen vlooien