Berberapen in een bandend bos

25 juli 2022: De bossen in en rondom nationaal park Bouhachem branden. Met man en macht proberen brandweer, leger, omwoners het vuur te blussen. Maar door de droogte en aanhoudende wind duurt het een week voordat de brand gedoofd is. Honderden wilde dieren, schapen, geiten komen om. Onder hen vele tientallen bedreigde berberapen. Oogsten vernietigd en vele mensen verliezen hun huis. Een zwartgeblakerde vlakte van 7.500 hectare (dat is net zo groot als 10.000 voetbalvelden!) blijft achter…

Barbary Macaque Awareness and Conservation (BMAC) ontfermt zich al vele jaren om het voortbestaan van de bedreigde berberaap. Tijdens de branden vochten ze zij aan zij tegen het vuur. Hielpen omwoners evacueren en verzorgde noodhulp voor mens en dier. Het Gaia Nature Fund schoot meteen te hulp en doneerde 5.000 euro. Maar er is meer nodig! Daarom riepen wij het jaar 2023 uit tot Jaar van de Berberaap!
Help jij ook mee!?

Wat kun jij doen?

In de omgeving van het educatief centrum van BMAC leven 12 groepen berberapen. Elke groep bestond uit zo’n 60 dieren. Van sommige groepen is zelfs geen enkel dier meer over. Voor de overlevenden is nauwelijks voedsel over. De eikels, insecten en paddenstoelen die de berberapen normaal eten zijn allen verbrand.

Wat kun jij doen?

Adopteren helpt ook!

Daarom brengen BMAC medewerkers om 3-4 keer per week 15 kilo eikels naar elke groep berberapen. De apen hebben deze eiwitrijke en oliehoudende eikels nodig als vetvoorraden voor de koude winter. De eikels worden in speciale bakken in bomen gehangen, om te voorkomen dat vee en wilde zwijnen ze opeten.
Maar eigenlijk zouden ze elke dag 15 kilo eikels moeten krijgen. Help jij mee!?

Adopteren helpt ook!

Doneer aan het GNF

Voor 5 euro doneer je tien kilo eikels!

Doneer aan het GNF

Laatste blogs en nieuwsberichten