Het boeiende nachtleven van de oehoe

Inmiddels monitor ik alweer voor het vijfde jaar een aantal oehoeparen in de omgeving van Maastricht. Ik doe dat voornamelijk door observaties en met behulp van geluidsopnames, waarbij ik hun geluiden en roepactiviteit jaarrond in kaart probeer te brengen. Zo ontdekte ik het boeiende nachtleven van deze prachtige vogels. Ik hoorde hoe jonge oehoes soms een hapje mee gingen eten bij de buren; de nieuwe geluiden van vreemde oehoe mannetjes en vrouwtjes die in de winter wel eens op bezoek komen; en hoe de buurman af en toe met de buurvrouw rommelt… noem maar op. Soms lijkt het wel een soap!

Het is niet alleen heel erg boeiend om hun nachtleven aan de hand van geluiden in kaart te brengen, maar het levert ook informatie op waarmee je deze zeldzame uilen uiteindelijk nog beter kunt beschermen. Oehoes hebben allemaal een eigen ‘stemgeluid’ en die stemmen kun je analyseren. Zo kun je bv. vaststellen of er in een territorium een oehoe vervangen is door een andere oehoe en kun je jaar in, jaar uit bepalen hoe vaak dit in een territorium gebeurt. Dit zegt vervolgens weer iets over hoe oud oehoes in een bepaald gebied worden. Je kunt door individu-herkenning ook vaststellen of er misschien wel meer oehoes in een gebied zitten dan werd aangenomen. Zo ontdekten we in 2017 door geluidsopnames en analyses dat er niet één, maar twee oehoeparen in de voormalige ENCI-groeve leven.

 

Het mooie van het werken met geluid is dat je de oehoes niet hoeft te vangen, maar dat je dit gewoon op afstand kunt doen zonder de dieren te verstoren. Met dank aan een bijdrage van het Gaia Nature Fund heb ik een geluidsrecorder kunnen aanschaffen die me hier enorm bij gaat helpen.

Wat ik zelf erg leuk vind, is dat mijn bevindingen op bepaalde punten afwijken van wat er in zijn algemeenheid wordt aangenomen of in de literatuur beschreven is. Dit fascineert me enorm en maakt dat ik steeds meer wil leren en ontdekken. Ze gaan dus nooit vervelen, die oehoes!  Daarom wil ik jullie graag meenemen in hun boeiende wereld tijdens het GaiaZOO event ‘BioBlitz Nachtdieren Expeditie’ op 11 september.  Bestel via de link je ticket(s) om dit bijzondere event bij te wonen. Hopelijk tot dan!