ZOO Klein, ZOO
BIJzonder
 

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Zoem zoem zoem: bijenliefde

Ontdek de fascinerende wereld van de zandbijen in GaiaZOO! In onze prachtige dierentuin, gelegen in het bosrijke Zuid-Limburg, aan de rand van de Anstelvallei en Park Gravenrode, is er meer te zien dan je op de plattegrond zou verwachten. Een BIJzondere ontdekking werd dit voorjaar gedaan op het bosrendierenperk, waar de grijze zandbij werd gespot. Met haar grijze ‘bontjas’ en glimmende zwarte achterlijf is ze een opvallende verschijning. Het mannetje van deze bijensoort heeft zelfs een witte ‘snor’!

De grijze zandbijen leven in kolonies, maar elk hol wordt bewoond door slechts één vrouwtje. Ze verzamelen voedsel binnen een straal van een kwart kilometer rondom hun nest. In het voorjaar -  wanneer de wilgen beginnen te bloeien – ontwaken ze uit hun winterslaap. Wilgennectar is namelijk de voedselbron van de grijze zandbij. De mannetjes zijn eerder actief dan de vrouwtjesbijen en wachten bij de nestingangen om een kans te grijpen om te paren, terwijl de vrouwtjes aan de gang gaan met het verzamelen van stuifmeel. Bovendien proberen vaak meerdere mannetjes, die hun ‘snor’ gebruiken om de aandacht te trekken, hun kans te pakken bij het andere geslacht. Dan rolt er een wriemelende bal van bijen over het zand.

De vrouwtjes graven nesten tot wel 60 cm diep onder de grond, met vertakkingen die uitkomen in broedcellen waar ze eitjes leggen. Na ongeveer zes weken van zorgzaamheid sterft het vrouwtje, waarna de larve uitkomt en zich ontwikkelt tot een volwassen zandbij. De zandbij verlaat haar cocon pas het volgende jaar.

Het zal je niets verbazen dat ook de zijdebij zich in GaiaZOO heeft laten zien! De warme zonnige dagen van het voorjaar nodigden duizenden grote zijdebijen uit om op zoek te gaan naar een partner! Een waar natuurspektakel dat zich voltrok naast het verblijf van de bosrendieren.

De mannetjes patrouilleren massaal over de nestplaatsen waar vrouwtjes uit de grond kruipen. Het vrouwtje paart maar één keer en legt haar eitjes in gangetjes onder de grond. In elke broedcel laat ze ook een mengsel van stuifmeel en nectar achter als voedsel voor de larf die na ongeveer 5 weken uit het eitje kruipt.

Er komen ongeveer 360 soorten wilde bijen in Nederland voor. De grijze zandbij en de grote zijdebij horen daar ook bij! Wil jij meer ontdekken over de lokale natuur in je eigen achtertuin? Kom dan op 25 mei naar de Tuiny ZOO Dag in GaiaZOO!

Laatste blogs en nieuwsberichten