Persbericht: Leeuwenwelpen geboren in GaiaZOO

Datum: 5 december 2014

KERKADE - Er zijn leeuwenwelpen geboren in GaiaZOO. De dierverzorgers observeerden moeder Raya de weken voorafgaand aan de bevalling goed. Doordat ze een verandering opmerkten in haar gedrag, hebben ze de camerabeelden bekeken. Deze beelden bevestigden vervolgens de vermoedens van de dierverzorgers; er zijn leeuwen geboren! Moeder en haar kroost maken het goed. Voorlopig blijft het leeuwenverblijf nog afgesloten voor publiek. Zo heeft moeder zoveel mogelijk rust en kan ze een goede band opbouwen met haar welpen. Via het welpendagboek kun je wel al een kijkje nemen in de kraamkramer.

leeuwenwelpen GaiaZOO

Gezonde welpen
Op 12 november werden de dierverzorgers van GaiaZOO verblijd door de geboorte van vier leeuwenwelpjes. Onverwacht was de geboorte niet, de dierverzorgers konden op basis van paringen tussen moeder Raya en vader Ashrad inschatten wanneer de bevalling ongeveer zou plaatsvinden. Het gedrag van moeder Raya werd de weken voorafgaand aan de verwachte geboortedatum daarom ook goed geobserveerd. In het binnenverblijf van de leeuwen staat een speciale werpkist, waar de leeuwin zich voor de bevalling in kon terug trekken. Jonge leeuwtjes zijn heel kwetsbaar. Om moeder en jongen toch in de gaten te kunnen houden, zonder hen te verstoren, werd in de werpkist een camera opgehangen.

Op de camerabeelden konden de dierverzorgers zien dat helaas een van de vier welpen het niet heeft overleefd. Met de andere drie welpen gaat het goed, maar de komende weken blijven kritisch.

Bijzondere beelden
Het is uniek om de geboorte van leeuwen te kunnen volgen. Dankzij de camerabeelden vanuit de werpkist, is ook het sociale gedrag binnen de groep leeuwen te herleiden. De dierverzorgers ontdekten op de beelden namelijk dat niet alleen moeder Raya, maar ook vader Ashrad zich meteen na de geboorte over de welpen ontfermde en hen schoon likte. Na een aantal dagen verscheen de andere leeuwin van GaiaZOO, tante Kianga, voor de eerste keer in de werpkist om de welpen te bewonderen. Een week na de geboorte openden de welpen langzaam hun ogen. Vanaf de tweede week scharrelen de jongen in de nestkist rond. Aan de dikke melkbuikjes is bovendien te zien dat ze voldoende moedermelk binnenkrijgen.

Drie weken na de geboorte was het tijd om de jonge leeuwen te ontwormen. Bij deze handeling is meteen het geslacht van de welpen bekeken, werd hun gewicht bepaald en is onderhuids een chip ingebracht waarmee ze individueel herkenbaar zijn. Het zijn twee mannetjes, van elk 2,5 kg en één vrouwtje die een halve kilo zwaarder is.

Zichtbaar
Doorgaans verlaten jonge leeuwen pas na acht weken hun veilige geboortenest. Het zal daarom ook nog enige tijd duren voordat de welpen in GaiaZOO te bewonderen zijn. Via de website van GaiaZOO kun je echter al wel een kijkje nemen in de kraamkramer. Om moeder Raya alle rust te bieden en een goede band met de welpen op te laten bouwen, blijft de route rond het verblijf van de leeuwen voorlopig nog afgesloten voor bezoekers. De andere savanne dieren van GaiaZOO (onder andere giraffe, Afrikaanse wilde hond, neushoorn, cheeta, zebra, struisvogel) zijn wel gewoon zichtbaar. 


Bekijk de zeer unieke geboortebeelden en volg de avonturen van de leeuwenwelpen via het welpendagboek op: www.GaiaZOO.nl/welpen 

 

Deel deze pagina
Tickets reserveer hier

WelpenDagboek

GaiaZOO welp

Via dit Foto- & Filmdagboek houden onze dierverzorgers je op de hoogte van hun avonturen!

Bekijk het welpendagboek >

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Rode panda

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO