ZOO leuk is onderzoek!

Datum: 13 september 2017

De aankomende weken zal je misschien iets opvallen aan de kleine zwanen die in het rode panda verblijf leven. Ze zien er iets anders uit dan normaal, want wat hebben ze om hun nek?

DSC_0235

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) zullen van 11 september t/m 2 oktober een onderzoek uitvoeren bij onze kleine zwanen. Voor dit onderzoek hebben de zwanen een halsband om gekregen. De halsbanden zijn zeer licht en belemmeren de dieren niet in hun natuurlijke gedrag. Dat is heel belangrijk om uiteindelijk het gedrag van kleine zwanen in het wild te kunnen onderzoeken. Hun aantal wordt namelijk steeds kleiner in ons land.

De halsbanden van de zwanen meten de positie van de hals en kunnen de locatie van de zwaan vaststellen. Door het observeren van het gedrag kunnen de halsband-gegevens worden gekoppeld aan bepaald gedrag. Bijvoorbeeld of de zwanen eten, zwemmen of rusten. Het observeren van gedrag is lastig bij wilde kleine zwanen en daarom is er gekozen om dit bij onze dieren te doen. Aan het einde van het onderzoek weten de onderzoekers via de halsband precies welk gedrag een zwaan vertoont. Door het inzetten van de halsbanden kunnen ze beter worden beschermd, zonder dat onderzoekers naar afgelegen (en vaak onbegaanbare) gebieden moeten afreizen. De kleine zwanen in GaiaZOO dragen via dit onderzoek dus een steentje bij aan het behoud van hun soortgenoten in het wild!

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO