Witgezicht saki geboren

Datum: 1 april 2014

In de nacht van 28 op 29 maart is er een zeldzame witgezicht saki geboren in GaiaZOO. De kleine telg houdt zich goed vast aan de dikke vacht van moeder en laat zich graag bekijken door zowel soortgenoten als bezoekers. Of er beschuit met blauwe of roze muisjes kan worden gegeten moeten we nog even afwachten.

Saki geboren GaiaZOO

Witgezicht saki’s leven in de regenwouden van Suriname en de omliggende landen. Het liefst bevinden ze zich in de lagere begroeiing van het woud, op een hoogte van 3 tot 15 meter. Saki’s leven in familiegroepjes: één ouder-paar met hun jongen. Eén keer per jaar wordt één kleintje geboren. Bij de geboorte hebben jonge saki’s dezelfde bruin-grijze vacht als hun moeder, zo vallen ze niet op tussen haar lange haren. Al na ongeveer een week is te zien of het jong een wit gezicht krijgt, dan is het een mannetje. Op een leeftijd van ruim twee maanden verandert bij jonge mannetjes ook de vachtkleur geleidelijk naar zwart. Saki vrouwtjes blijven hun hele leven bruin-grijs van kleur.

 

Ontwikkeling

De eerste weken zit het jong op moeders borst, daarna verhuist de kleine naar haar rug en verkent hij de wereld om zich heen. Na twee maanden klautert het jong zelfstandig door de boomtakken. Ook zit het aapje wel eens bij vader op de rug. Als jonge saki’s vier maanden oud zijn kunnen ze voor zichzelf zorgen, maar meestal blijven ze wel moedermelk drinken tot ze een jaar oud zijn. Na die tijd blijft het jong vaak nog een tijdje bij vader en moeder wonen. Dochters helpen zelfs om hun nieuwe broertje of zusje op te voeden. 

 

Deel deze pagina
Koop tickets met vroegboekkorting

Het laatste nieuws uit GaiaZOO

Rode panda

Geen dag is hetzelfde als je met dieren werkt. Wil jij op de hoogte blijven van het wel en wee van de dieren in GaiaZOO?

Volg het nieuws! >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO