Valentijn in de dierentuin

Datum: 7 februari 2017

Bij de meeste culturen leven mensen in paartjes samen, eventueel met hun kinderen. In de dierenwereld bestaat deze samenlevingsvorm ook, maar er zijn nog veel meer algemene soorten "groepen”. Bij de dieren van GaiaZOO kun je al deze ‘liefdesrelaties’ ontdekken. Gorilla’s en bosrendieren leven in harems; één dominant mannetje leidt een groep van meerdere vrouwtjes. Europese nertsen en tapirs zijn solitair; man en vrouw zoeken elkaar alleen op voor de voortplanting. Voorbeelden van diersoorten die met meerdere mannen en meerdere vrouwen samenleven zijn de berberaap en de Darwin nandoe. Hoewel het erg onlogisch lijkt, is zelfs het leven in groepen met dieren van hetzelfde geslacht (de zogenaamde ‘single seks groepen’) natuurlijk. Denk maar aan jonge cheetabroers, die gezamenlijk optrekken tot ze een eigen territorium verworven hebben.

GaiaZOO - Grootoorvossen

• Wist je dat gorilla’s, muskusossen en bosrendieren in een harem leven? Eén dominant mannetje leidt een groep van meerdere vrouwtjes. Om de leiding over de vrouwen te winnen, moeten mannetjes vaak flink met elkaar op de vuist. Gorilla’s doen dit vooral door imponeren en met borstroffels. Maar bij muskusossen en rendieren gaat het er in de bronstperiode hard op!

Gorilla

• Braziliaanse tapirs en lynxen zijn in de natuur solitair; man en vrouw zoeken elkaar alleen op voor de voortplanting. Maar in dierentuinen kunnen deze diersoorten vaak wel het hele jaar door samen leven!

• De dwergnijlpaarden van GaiaZOO, leven net als in de natuur wel een groot deel van het jaar apart. Ze komen bij elkaar voor de voortplanting, maar als het jong geboren is, tolereert het vrouwtje het mannetje niet meer. Daarom leven ze daarna weer lange tijd gescheiden.

Dwergnijlpaarden samen - GaiaZOO

• Wist je dat er bij vogels ook allerlei ‘liefdesrelaties’ bestaan? Kraanvogels en ooievaars vormen bijvoorbeeld koppels voor het leven. Jaar op jaar keren ze na de winterperiode, waar ze met duizenden soortgenoten tezamen in warmer oorden vertoeven, naar dezelfde broedplek terug (het mannetje arriveert soms eerder dan het vrouwtje om de nestlocatie vast klaar te maken).

• Voorbeelden van diersoorten die met meerdere mannen en meerdere vrouwen samenleven zijn de berberaap en de Darwin nandoe.

• De samenstelling van een groep slingerapen varieert continue. Dit komt vooral omdat ze hun voedsel verspreid door het regenwoud vinden. Soms is er veel en soms weinig voedsel, en daar past de groep apen zich op aan.

• Wist je dat het vrouwtje van de grijsvleugel trompetvogel samen leeft met meerdere mannetjes? Ze is heel kritisch en heeft duidelijk de broek aan!

• Doodshoofdapen leven in grote groepen. Tijdens het voortplantingsseizoen is het mannetje een stoere macho en zal hij proberen zoveel mogelijk vrouwtjes te bevruchten. Maar de rest van het jaar heeft hij niks te vertellen en leeft hij aan de rand van de groep samen met onvolwassen doodshoofdapen.

• Hoewel het erg onlogisch lijkt, is zelfs het leven in groepen met dieren van hetzelfde geslacht (de zogenaamde ‘single seks groepen’) natuurlijk. Denk maar aan een groep jonge mannelijke neushoorns, die gezamenlijk optrekken tot ze sterk genoeg zijn om een eigen groep vrouwen te gaan leiden. Ook deze samenlevingsvorm vind je terug bij diverse dieren in GaiaZOO.

• En natuurlijk zijn er ook nog dieren die in koppels of familiegroepjes samenleven. Grootoorvossen man en vrouw bijvoorbeeld, leven in paartjes en zorgen samen voor de jongen.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO