Officiële opening lynxenverblijf

Datum: 7 mei 2012

De afgelopen maanden heeft GaiaZOO hard gewerkt aan de realisatie van een nieuw verblijf voor de grote groep lynxen. Dinsdag 15 mei is dit nieuwe verblijf officieel geopend in aanwezigheid van de sponsoren van dit verblijf, RMI fullservice marktonderzoekbureau en IBC. De lynxen zijn nu dagelijks in hun nieuwe buitenverblijf te bewonderen.

GaiaZOO - Opening lynxenverblijf

Grootschalig project

In navolging van het prachtige leeuwenverblijf, was het dit jaar de beurt aan Europa’s grootste kat; de lynx. Deze soort doet het heel goed in GaiaZOO; de jaarlijkse geboortes zijn daarvan het bewijs. Het huidige lynxenverblijf zal uiteindelijk toegevoegd worden aan het leefgebied van de Iberische wolven. De lynxen leven vanaf nu in een ruim, gevarieerd verblijf met voor bezoekers diverse mooie inkijkpunten en zelfs een verhoogd platform voor het maken van mooie foto’s. Het nieuwe verblijf heeft dankzij de naaldbomen een noordelijk karakter en is qua oppervlakte bijna twee keer zo groot als het oude verblijf. Voor de lynxen is een hoge boom geplaatst, waar via een kabelsysteem vlees in opgehangen kan worden.

Lynx in Limburg

Lynxen kwamen van oorsprong in heel Europa voor, maar door diverse menselijke activiteiten werd hun leefgebied verstoord. Ruim honderd jaar geleden verdween daardoor de laatste lynx uit Nederland en ook in andere Europese gebieden stierf de roofkat uit. Gelukkig leven dankzij herintroductieprojecten inmiddels weer lynxen in Europa; met name in de onherbergzame gebieden. De laatste jaren verschijnen zelfs af en toe berichten dat in het zuiden van Limburg lynxen (of hun sporen) gezien zijn. Het kan goed dat (jonge) lynxen afkomstig uit de Eiffel of de Ardennen, ook eens door Limburg zwerven. Maar harde bewijzen zijn daar nog niet voor. Met de bouw van het nieuwe lynxenverblijf in GaiaZOO is de soort in elk geval in Limburg weer een natuurlijk leefgebied rijker!

De verhuizing

Dinsdag 8 mei verhuisden de vijf lynxen van GaiaZOO een voor een naar het binnenverblijf van hun nieuwe onderkomen. Aanvankelijk waren ze enigszins nerveus en met grote ogen keken ze via het gaas naar het nieuwe, grote buitenverblijf. Om hen aan hun nieuwe omgeving te laten wennen, moesten de lynxen eerst nog een weekje binnen blijven. Al snel legden ze zich bij de nieuwe situatie neer; letterlijk wel te verstaan, want in het binnenverblijf is een heerlijke houten ligplank gemaakt, van waar de lynxen hun nieuwe omgeving rustig in zich opnemen. Inmiddels hebben de lynxen hun eerste ontdekkingstocht door het grote buitenverblijf. Ze slopen voorzichtig op hun hoge behaarde poten rond, maar leken het vooral erg interessant te vinden. Naar verwachting is moeder lynx momenteel drachtig. In GaiaZOO kijken we dus vol spanning uit of ook dit jaar in het nieuwe verblijf weer jongen geboren zullen worden.

En verder…

Naast dit grote project worden er ook andere aanpassingen doorgevoerd. Zo wordt het beververblijf aangepakt waardoor deze imposante knagers veel beter te zien zullen zijn en de dikdiks krijgen een buitenverblijf. Ook wordt er in het Limburgse bakkershuis een hamsterburcht gemaakt waardoor de inheemse bedreigde korenwolf ook voor bezoekers te zien is.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO