Cheetabroers overleden

Datum: 11 september 2018

Op 11 september 2018 zijn de twee cheetabroers van GaiaZOO overleden. Ze hadden al jaren nierfalen, maar die waren dankzij aangepast voedsel en medicatie onder controle. Zondag werd een van de broers echter ziek. Twee dagen later lag de andere ook in de lappenmand. Gezien de kleine kans op duurzaam herstel en hoge leeftijd van ruim 16 jaar, besloot de dierenarts beide broers uit hun lijden te verlossen. Dit is niet alleen een groot verlies voor de bezoekers van GaiaZOO maar vooral ook voor de zeer betrokken cheetaverzorgers.

GaiaZOO - Cheeta's

In mei 2002 werd in Safaripark Beekse Bergen een cheeta drieling geboren. Vlak voor de opening van GaiaZOO  in 2005, verhuisden de jonge mannetjes naar Kerkrade. De eerste jaren verbleven ze op een glooiende grasvlakte tussen de giraffenstal en de Afrikaanse wilde honden. Toen daar in 2008 de neushoorns werden gehuisvest, kregen de cheeta’s aan de andere kant van de savanne een nieuw, uitdagend verblijf. Sinds 2009 waren de cheeta’s ruim 150 keer getuige van een huwelijk dat in de CheetaShelter werd voltrokken.

Jaren geleden kregen de broers last van nierfalen. Dit is een veel voorkomend probleem bij cheeta’s en andere katachtigen (ook bij huiskatten). Dankzij aangepast voedsel en enkele supplementen bleef de gezondheid van de cheeta’s echter stabiel. Ruim een jaar geleden overleed een van de broers ten gevolge van maagzweren en andere ouderdomskwalen. Afgelopen zondag werd een van de overgebleven broers ziek door een ontsteking. Twee dagen later was ook de andere heel zwak en had hij veel urineverlies. De dierenarts besloot daarop beide dieren uit hun lijden te verlossen.

In de natuur worden cheeta’s zo’n 14 jaar oud. In dierentuinen ligt de leeftijd gemiddeld op 16 jaar (met sommige uitschieters naar 20 jaar). De cheeta’s van GaiaZOO hebben met ruim 16 jaar dus een zeer respectabele leeftijd bereikt. Ze waren zelfs de oudste cheeta’s van Nederland en Europa.

Op 7 mei van dit jaar werd hun 16e verjaardag nog op een speciale wijze gevierd: /zoo-is-gaia/nieuws/bejaarde-cheetabroers-vierden-16e-verjaardag-in-gaiazoo/

De komende periode zullen er geen cheeta’s in GaiaZOO zijn.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO