Brul uit GaiaZOO bereikt Namibië

Datum: 19 september 2013

De afgelopen maanden brulden bezoekers van GaiaZOO om bescherming van de leeuw. Deze brulactie werd samen met stichting SPOTS en drie andere Nederlandse dierentuinen opgezet. Op 19 september kwam Tammy Hoth van Africat North in Namibië naar GaiaZOO, om een cheque in ontvangst te nemen. Voor elke brul doneerde het Gaia Nature Fund namelijk 1 euro en de natuurbehoud stichting rondde dit bedrag naar boven af tot € 2.500,-. Met dit geld zal Africat North de lokale boeren helpen hun vee tegen leeuwen te beschermen en de lokale bevolking meer leren over de essentiële rol die de leeuw in de natuur heeft.

GaiaZOO Brulactie Cheque

Brul om aandacht

Iedereen kent de machtige leeuw. Uit de dierentuin, uit natuurdocumentaires op televisie, of uit logo’s, vlaggen en landswapens. Wat bijna niemand weet, is dat de leeuw moet vrezen voor zijn toekomst. De laatste decennia is het aantal leeuwen in Afrika namelijk met meer dan 80% afgenomen. De Nederlandse stichting SPOTSzet zich al jaren in voor bedreigde grote katachtigen. Dit jaar stond de ‘koninklijke leeuw’ centraal (o.a. vanwege de troonsopvolging). Het doel: aandacht en geld inzamelen voor de koning der dieren.


Brul om bescherming

Met een bereik van vele tienduizenden bezoekers, richtte GaiaZOO gedurende de zomermaanden met een speciale ‘brul-o-meter’ een ludieke ‘brullocatie’ in. Bezoekers werden hier opgeroepen om te brullen voor de bescherming van de leeuw. Voor elke brul die opgenomen werd, doneert de natuurbehoudstichting van GaiaZOO 1 euro aan SPOTS, ter bescherming van leeuwen in Namibië. Dit leverde maar liefst € 2.500 op voor koning leeuw! Africat North, een non-profit organisatie die in Namibië leeuwen beschermt, gebruikt dit geld om vee tegen leeuwen te beschermen.


Leeuwen en boeren

In het holst van de nacht brult een leeuw. Het is een angstaanjagend geluid. Alle leeuwen binnen een afstand van 8 kilometer zullen het horen en denken wel twee keer na voordat ze het territorium van de brullende leeuw betreden. Veeboeren zitten rechtop in bed als ze de leeuwenbrul horen. Om hun vee te beschermen grijpen ze naar een geweer of ze plaatsen de volgende dag in allerijl vallen om het verschrikkelijke roofdier te vangen. Op zich een begrijpelijke reactie, maar GaiaZOO, stichting SPOTS en Africat North weten dat het ook anders kan. Door slimme oplossingen kunnen mens en roofdier samenleven.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO