Duurzaamheid

De naam Gaia verwijst naar de “Moeder aarde” uit de Griekse oudheid. En naar de ‘levende aarde’ uit de Gaia-theorie van James Lovelock. Om onze unieke planeet levend te kunnen houden, moeten we er echter voorzichtig mee om gaan. Vanzelfsprekend gebruikt GaiaZOO alleen maar groene stroom en groen gas voor elektra en verwarming van zowel kantoor, restaurant als dierverblijven. Ook wordt er in de ZOO geen tropisch hardhout gebruikt en is al het andere hout FSC-gekeurd of van regionale herkomst. Dit betekent dat de bossen waar het hout voor de bouw en papierproductie vandaan komt op een verantwoorde wijze worden beheerd. Geen totale kaalkap dus, maar houtkap met het oog op de toekomst!


DSC_9079-001

Geen palmolie
Sinds 2013 gebruikt de horeca van GaiaZOO alleen nog verantwoord frituurvet: 100% Europese zonnebloemolie. Veel producten (van zeep tot chocolade en ook frituurvet), bevatten zogenaamde palmolie. Voor de productie van deze goedkope ‘plantaardige olie’ worden in Indonesië en Maleisië op grote schaal oerbossen gekapt. Bossen waar vele diersoorten leven, waaronder orang oetans, neushoorns, olifanten en tijgers. Op de kaalgeslagen terreinen worden palmolie plantages aangelegd. Deze bomen leveren grote hoeveelheden palmolie, die in westerse landen als ‘plantaardige olie’ in tal van producten verwerkt wordt. Het is dus lastig om tijdens het boodschappen doen te achterhalen of de ‘plantaardige olie’ afkomstig is van het schadelijke palmolie, of van verantwoorde herkomst is. Daarom heeft de Europese vereniging van dierentuinen samen met organisaties als het Wereld Natuur Fonds gelobbyt voor Europese wetgeving op dit gebied. En dat heeft effect gehad. Sinds 2017 moeten bedrijven namelijk palmolie vermelden op het productlabel. Let daar dus goed op als je in de winkel chocolade, ijs, koekjes, cosmetica, zeep en margarines koopt!

In GaiaZOO kun je echter met een gerust gevoel genieten van een ‘palmolievrij’ frietje of snackje. Zeker als je weet dat ook de friet in GaiaZOO bewust gekozen is: de aardappels zijn namelijk ‘oer Belgische’ Bintjes, van vlak over de grens. Dit levert dus weinig vervuiling door het transport. Daarnaast draagt de rundvleeskroket van GaiaZOO het Eeko keurmerk; een teken van verantwoorde huisvesting en verzorging van de koeien die het vlees leveren.

CO2 compensatie
GaiaZOO hecht veel waarde aan duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Ook proberen we zo zuinig mogelijk om te gaan met het milieu. Om die reden zorgen wij voor CO2 compensatie via het Smart Forest Project in Bolivia van EKB Nederland.

Hierdoor dragen we bij aan een beter klimaat en bovendien wordt in Bolivia ook lokale werkgelegenheid gecreërd en gestimuleerd binnen een duurzaam ontwikkelingsproject. Dit is de redenwaarom het EKB Smart Forest Project met de hoogst norm (Gold Standard) is gewaardeerd en gecertificeerd. Op deze wijze leveren we op een positieve wijze een bijdrage aan een betere, duurzame toekomst!
Bekijk hier het certificaat en de liggen van het Gold Standard gecertificeerde Smart Forest Project: EKB Smart Forest Project certificaat GaiaZOO

(H)Eerlijke koffie
Sinds 2010 werkt GaiaZOO samen met de gerenommeerde Maastrichtse koffiebrander Maison Blanche Dael. De koffiebonen zijn afkomstig uit Costa Rica en Brazilie en dragen het Rainforest Allicane Certificate. Dit betekent dat de koffie op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd is – voor zowel mens als natuur. De koffieboeren kunnen hun bonen tegen een eerlijke prijs verkopen, maar dan mogen zij geen tropische regenwoud kappen om hun koffie te kunnen telen. Bovendien wordt bij de aanleg van nieuwe plantage zelfs nieuwe bomen aangeplant. Koffieplanten kunnen namelijk alleen in de schaduw groeien en bloeien. Dieren in de omgeving van deze plantages (vogels, insecten), maken graag gebruik van deze ‘nieuwe natuur’.

In GaiaZOO kun je dus met een gerust hart genieten van een kop heerlijke én eerlijke koffie!

Coltan
In mobiele telefoons zit de stof coltan. Dankzij coltan, konden onze mobieltjes steeds kleiner worden. Bovendien is het veel geld waard. Daarom is een ‘jacht’ ontstaan op deze zeldzame stof. Coltan is veelvuldig aanwezig in de bodem van Centraal Afrika. Juist daar waar in een ondoordringbaar regenwoud, talloze planten- en diersoorten leven. De oostelijke laagland gorilla is er daar één van… Omdat wij steeds vaker een nieuwe mobiele telefoons willen, is de vraag naar coltan enorm gestegen. Het gevolg: in de afgelopen 10 jaar is het aantal gorilla’s met 80% afgenomen.

Groene weetjes

  • Wist je dat de dieren van GaiaZOO verantwoorde vis met het MSC logo eten?
  • Geef je oude mobieltjes aan GaiaZOO en help de gorilla’s.
  • GaiaZOO gebruikt in de communicatie alleen gecertificeerd FSC papier.
  • De speciale Gaia-blend is niet alleen lekkere, maar ook eerlijke koffie.
Deel deze pagina
Tickets reserveer hier

CO2 neutrale website

GaiaZOO Dierentuin Kuif Mangabey

De GaiaZOO website is de eerste volledig groen geproduceerde website van Nederland. Online partner Digibiz heeft een eigen label ontwikkeld waar de CO2 uitstoot, die bij de ontwikkeling van de GaiaZOO-website is vrijgekomen, volledig inzichtelijk wordt gemaakt en wordt gecompenseerd.

Bekijk nieuwsbericht >

Help de gorilla's

GaiaZOO Dierentuin Gorilla met jong

Heb jij een mobiele telefoon? Vast wel. Wat doe je dan met de oude? Wist je dat je er gorilla’s mee kunt helpen!? GaiaZOO zamelt oude mobieltjes in en helpt daarmee de gorilla’s in centraal Afrika.

Help mee! >

Verantwoord vegen

GaiaZOO Dierentuin Verantwoord Toiletpapier

GaiaZOO gebruikt Satino Black toiletpapier en handdoeken van Van Houtum uit Swalmen. Satino Black is – als enige hygiënepapier ter wereld - gecertificeerd volgens de Cradle to Cradle Silver criteria. De grondstof bestaat uit 100% oud papier. Bovendien wordt voor de productie 100% groene energie gebruikt: het papier wordt dus volledig CO2-neutraal geproduceerd.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Green Key

Bekijk de MVO verklaring van GaiaZOO.

Lees verder >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO