045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Kraak de code!

Het is gelukt! Heb je alle vragen gevonden? Dan kun je nu de cijfer code kraken! Hieronder vind je een lijst met de cijfers en de letters die hierbij horen. Koppel de juiste letters aan de cijfers die jij op de antwoordkaart hebt ingevuld en kijk of jij het geheime woord hebt gevonden. Het juiste antwoord staat onderaan de pagina! Wist jij dat dieren zulke lange reizen maken...? 

DU: Knacke den code! 


kraanvogels sneeuw

 Koppel de juiste letters aan de cijfers om de code te kraken. 

1 = A
2 = B
3 = C
4 = D
5 = E
6 = F      
14 = N
15 = O
16 = P
17 = Q
18 = R
19 = S     
7 = G
8 = H
9 = I
10 = J
11 = K
12 = L
13 = M
20 = T
21 = U
22 = V
23 = W
24 = X
25 = Y
26 = Z

Antwoord Nederlands: Trektocht
Antwort Deutsch: Nadelwalder

Trektochten in de kou

Trektochten zijn heel belangrijk in de dierenwereld. Maar waarom houden dieren eigenlijk zo’n lange trektocht? En… zijn het alleen vogels die op trektocht gaan of zijn er nog meer dieren die lange afstanden af leggen?

In de lucht
Als het kouder wordt en de winter nadert, beginnen sommige vogels aan hun trektocht.
Zij worden trekvogels genoemd. Trekvogels leggen elk jaar een hele grote afstand af tussen hun broedgebied en hun winterverblijf. De vogels vertrekken, omdat ze in de winter niet genoeg voedsel kunnen vinden in hun broedgebied. Een voorbeeld van een vogel die groote afstanden aflegt, is de Europese kraanvogel. Deze vogels broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Spanje en noordelijk Afrika. Tijdens hun trektocht vliegen Europese Kraanvogels in grote groepen over Nederland heen. Ze vliegen in dezelfde V-formatie als ganzen, hierdoor besparen ze energie en kunnen ze verder vliegen. Toch is de Europese kraanvogel niet te verwarren met een groep vliegende ganzen door hun typische trompetterde geluid.

In de zee
Wist je dat zelfs sommige zeedieren een grote trektocht maken? De 10 tot 16 meter lange grijze walvis legt jaarlijks 15.000 en 21.000 kilometer af. De zomer brengen grijze walvissen door nabij de Noordpool, daar is dan veel voedsel te vinden. In de herfst verlaten ze het hoge noorden en ruilen het in voor een warmer, zuidelijker gebied. Sommigen walvissen trekken zelfs helemaal richting Mexico! De reis kost wat tijd, want de grijze walvissen gaan niet echt hard. Ze zwemmen zo’n vijf tot tien kilometer per uur. De trektocht duurt dan ook al snel vijf tot zes maanden lang.

Op het land
Op het land is het rendier recordhouder als het gaat om ver reizen. In de zomer verblijven ze in moerassige bosgebieden. Hier kunnen ze hun jongen verstoppen tussen het lange gras en eten van allerlei planten en bomen. Zodra het koud wordt trekken grote kuddes rendieren richting zuidelijker gelegen gebieden om daar de winter door te brengen. Hier gaan ze opzoek naar rendiermos om te eten. Om bij het mos te komen graaft het rendier gaten in sneeuw met zijn hoeven.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO