Dit is de Nederlandse Helena Bangert. Helena werkt aan het leeuwensculptuur.

 

Achtergrond:
Denk eens aan al die tot één blok samengestampte zandkorreltjes… Ik hak en snij erin, schep er iets van weg en soms modder ik er een beetje aan. Zo blijft het dus ook ècht lang staan. Eerst kijken hoe het zand hier is, veel of weinig klei, fijn of toch wat steentjes. Waar staat de zon en waar staan de mensen. Ik begin gewoon, bedenk wat maar mijn handen volgen al snel wat ik zie gebeuren; er ontstaat wat!

Het verwondert mij, elke keer weer. Ik maak een kop van zand, maar opeens kijkt het ook naar mij en ook naar jou, dat maakt het compleet. Zo’n zandsculptuur is een tijdelijk wereldje dat ontstaat en weer uiteen zal vallen tot zandkorreltjes die je dan weer kan samenstampen.

Net na mijn studie aan de Rietveld Kunstacademie werd ik gevraagd wat beelden te maken voor een expositie in een bejaardenhuis voor oud-zeelieden in Egmond aan Zee. Door het omringende duinengebied ontstond het idee om zand te gebruiken als medium. Ik maakte in die periode al beelden die ontstonden op specifieke plekken en die tijdelijk van aard waren. Het maken van zandsculpturen bleek een super match en vanaf 2004 werd ik een echte pro. Iets later volgde ook het maken van sneeuw en ijssculpturen.

Ik heb in vele landen mogen werken: Zuid Korea, China, U.S, Hawaï, Canada, Qatar, Rusland, Singapore, Japan, Denemarken, Italië, Turkije, Zwitserland, Duitsland en nauurlijk Nederland en België voor zand. Maar ook voor ijs. Zo was ik 3 jaar geleden nog in een ijshotel in het noorden van Noorwegen. Dat hele hotel is van sneeuw!

 

Specialiteit:
Het leukste is om iets te maken wat tot leven kan komen, mens of dier uit de natuurlijke wereld of de ingebeelde wereld.

 

Meest trots op:
Dat ik overal in de wereld kan en mag werken.

 

Wil je zien hoe Helena en de andere zandkunstenaars werken? Bezoek dan ZOO van ZAND in GaiaZOO!

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO