Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

Vogels logeren in ARTIS

Vogels logeren in ARTIS

Toen het nieuws naar buiten kwam dat de sneeuw de volières in GaiaZOO had verwoest begonnen we in ARTIS direct na te denken hoe we zouden kunnen helpen om diverse vogelsoorten tijdelijk onder te brengen om zo GaiaZOO de tijd te geven de heropbouw te plannen. Toevallig was er net veel ruimte ontstaan in onze ruime Hollandse Polder volière, die zichtbaar is vanaf het publiek toegankelijke ARTIS-plein. Daar waren namelijk kort daarvoor zo’n 60 Europese lepelaars naar andere dierentuinen vertrokken. Het karakter van de Polder volière past perfect bij de behoeften van de kluten, tureluurs, de Chinese zaagbekken en de scholekster uit de Taiga | Volière van GaiaZOO.

ARTIS-dierverzorger Maartje de Vries vertelt over de vogels die nu tijdelijk in Amsterdam verblijven!

 

Polder volière

Polder volière

Alle vogels heb zich snel aangepast aan hun nieuwe leven in de Hollandse Polder volière. De kluten van GaiaZOO vormen vanaf de eerste minuut één groep met de onze. Heel leuk om zo’n 40 kluten bij elkaar te zien en vooral ook te horen! De tureluurs lopen daar lekker tussendoor, evenals de scholekster. Het is mooi om deze nieuwe vogels nu in deze volière te hebben, want door het vertrek van zoveel lepelaars afgelopen jaar, was die toch wel een beetje leeg geworden.

Broeden

Broeden

De vogels zijn hier laat begonnen aan het broedseizoen. Maar er lopen nu toch wat tureluur kuikens in de volière. Door het hoge gras kunnen die zich goed verstoppen, dus we zijn benieuwd wat straks allemaal nog tevoorschijn zal komen. De Chinese zaagbekken die ook in de Polder-volière verblijven, zijn dol op meelwormen en sprinkhanen. Ze zijn heel rustig en komen meteen naar ons toe als we ze voeren. We hebben wat nestkasten voor hen opgehangen, maar daar hebben ze nog niks mee gedaan. Misschien zijn ze nog net iets te jong. De scharrelaars daarentegen zijn zeer geïnteresseerd in de kasten die we voor hen bovenop de stal hebben gehangen. Het zou leuk zijn als ze daar gaan broeden. De kleine torenvalken vliegen, net als de scharrelaars overigens, heel mooi door de volière heen en maken veel gebruik van de grote plataan die in het verblijf staat.

Vogelhuis

Vogelhuis

In het vogelhuis hebben we de twee grielen en zomertortels uit GaiaZOO bij onze textorwevers geïntroduceerd. Daar kunnen bezoekers hen zowel binnen als buiten zien. Hoewel we een dieet van GaiaZOO hadden meegekregen, aten de grielen in het begin erg slecht. Het was lastig om ze voldoende insecten te laten eten, mede door de snelle textorwevers die ook graag insecten eten. Eén van de grielen is daardoor helaas doodgegaan. De andere daarentegen blijkt spiering erg lekker te vinden – de wevers eten dat niet – en deze griel doet het nu goed. Hij is ook al een stuk rustiger dan in het begin. De twee zomertortels waren gelukkig wel snel gewend aan hun nieuwe onderkomen in het vogelhuis.

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO