GaiaZOO is nu enkele weken gesloten en net als veel andere mensen in het land, werken we onder aangepaste omstandigheden. Want het werk in de dierverzorging gaat ‘gewoon’ verder. Toch zorgen de getroffen maatregelen ervoor dat de dag er anders uitziet. We hebben geen gezamenlijke pauzes meer dus we missen het normale contact met de andere dierverzorgers. En zelfs binnen onze eigen subafdelingen werken we in gescheiden ploegen om drukte in bijvoorbeeld de dienstkeuken bij de giraffenstal ’s ochtends te voorkomen.
Eenmaal lopend in het park merk je ook dat bepaalde dingen veranderd zijn. Bij de primaten merk je weinig verschil, zij zijn altijd nieuwsgierig en pikken zelfs op een dag met 4.000 bezoekers de verzorgers er moeiteloos tussenuit. Maar wanneer je het neushoornperk passeert is het een ander verhaal. Deze diersoort heeft een beperkt gezichtsvermogen en is afhankelijk van reuk en vooral van een heel goed gehoor. Normaal vallen wij als dierverzorgers dus niet op als we tussen de vele bezoekers lopen, maar wanneer we nu passeren hebben ze ons direct gehoord en zie je hun grote oorschelpen onze kant op draaien. Het grappige is eigenlijk dat ik min of meer precies hetzelfde doe als de dieren. Wanneer ik in één van de buitenverblijven bezig ben, kijk ik net zo verbaasd op als ik opeens in een ooghoek beweging zie van een passerende collega.
We kennen GaiaZOO natuurlijk als een dierentuin met een ruime en groene opzet. Juist in deze rustige en stille tijd valt dit op. In de stilte zijn de geluiden van dieren extra goed te horen. Niet alleen van ‘onze’ dierentuindieren, maar ook (de geluiden van) de inheemse natuur nemen enthousiast de overhand. Konijnen, eekhoorns en heel veel vogels gaan ongestoord hun gang. Voor hen geen coronamaatregelen, ploegendiensten of aangepaste tijden. Hoewel… bij sommige soorten is er met de tijd wel wat ‘social distance’ opgetreden. In de winter werd je in het park bijvoorbeeld regelmatig verrast door een grote groep putters, groenlingen of boekvinken. Maar nu zijn al deze groepjes opgesplitst in keurige koppeltjes die afstand van elkaar houden. Elk koppeltje heeft z’n eigen plekje in het park ingenomen, met als doel om zich daar voort te planten.
Voor mij als natuurliefhebber is het soms minstens zo mooi om niet in, maar om juist even tussen de dierverblijven door te kijken. Met diverse beekjes, open stukjes, dichte bosjes en opgestapelde houtwalletjes is GaiaZOO een heel divers ecosysteem, waar tal van inheemse soorten kunnen gedijen. GaiaZOO doet er natuurlijk alles aan om het park voor de bezoekers netjes te houden, maar op sommige plekken laten we het expres meer met rust. Juist op deze plekjes kan de natuur namelijk haar gang gaan. Gesnoeid hout laten we op sommige plekken, in takkenhopen of rillen, dus bewust liggen. Afgevallen blad wat in de herfst op de wandelpaden terecht komt, wordt in de bosjes geblazen zodat insecten hier hun toevlucht in kunnen zoeken. En deze insecten zijn op hun beurt weer voedsel voor de groene en bonte specht, de spitsmuis of de egel, die ook in GaiaZOO leven.
Voor onze bezoekers die GaiaZOO in deze tijden zo missen is dit misschien wel leuk om eens over na te denken. Je kunt nu niet naar de dierentuin, maar vast wel naar een tuin met dieren, toch? Natuur is overal, ook al denk je misschien van niet. Soms moet je alleen even bewust de tijd nemen om het te zien. Kijk in een parkje bijvoorbeeld eens iets langer naar een grijze duif die in het gras scharrelt. Dan merk je misschien dat het een houtduif is, die driftig op zoek is naar twijgjes. Klungelig worden de takjes vervoerd naar een boom verderop waar je opeens zijn partner ontdekt die van het takje een, over het algemeen, zeer gammel nest probeert maken. Maar ook in een laantje in een drukkere woonwijk kan zich dit afspelen. Als je in het bezit bent van een eigen tuin wordt het helemaal interessant. Welke vogelsoorten landen hier regelmatig? En welke andere dieren zouden zich er thuis kunnen voelen? Wil je in jouw tuin ook ruimte bieden aan de inheemse natuur? Ga de uitdaging aan om je tuin niet overal strak en super netjes te houden, maar geef sommige stukjes enigszins gecoördineerd terug aan de natuur. Oud blad in een hoek, een dode boomstam, een vierkante meter ongemaaid gazon, ingezaaid met wildbloemen voor insecten; of een struik met bessen maken al een verschil!
Al met al, het leven in GaiaZOO gaat in alle rust verder. Het park maakt een rare en unieke periode door die ook zijn mooie momenten kent. Maar uiteindelijk hopen we natuurlijk wel dat het leven van onze trouwe bezoekers weer door het park gaat stromen. En dat jullie vooral weer kunnen meegenieten van onze eigen geweldige diersoorten, maar óók van het complete natuurlijke ecosysteem wat GaiaZOO te bieden heeft. Op dit moment prijs ik ons, ondanks alle omstandigheden natuurlijk, echter ontzettend gelukkig omdat we als dierverzorgers kunnen en mogen werken. De dieren komen dus niets tekort!