Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Jouw waarneming telt!

In de vroege morgen galmt de zang van een roodborst door een sereen GaiaZOO. Even verderop tikt de grote bonte specht met zijn snavel tegen een met zwavelzwammen begroeide grote eik. De wilde natuur is hier overal om je heen, want wist je dat er in de ZOO ook heel veel inheemse dier- en plantensoorten leven?


Roodborst met rups

GaiaZOO vindt niet alleen de dieren in onze dierverblijven belangrijk, maar ook alle wilde diersoorten die in Limburg voorkomen. Juist daarom is het park zo natuurlijk aangelegd. En als bezoeker kun je daar ook volop van genieten. Met hulp van soortenkenners hebben we in 2017 onderzocht hoeveel verschillende wilde dier- en plantsoorten er in de ZOO leefden. Dat waren er wel meer dan 500! Maar we ontdekken nog jaarlijks nieuwe soorten. En graag vragen we jouw hulp daarbij, want al jullie ogen samen zien meer dan wij alleen!

Vastleggen
GaiaZOO heeft een speciale website laten inrichten die inzichtelijk maakt welke dier- en plantensoorten er in de dierentuin voorkomen: gaia.waarneming.nl. Iedereen kan hier heel alle wilde dieren, planten of paddenstoelen die je tegenkomt plaatsen. Het liefst met een foto, zodat je waarneming door echte soortenexperts bevestigd kan worden. Wil jij ons helpen om in kaart te brengen hoe soortenrijk GaiaZOO is? Lees dan hieronder hoe het werkt!

Draag bij aan onderzoek!  
Onderzoekers gebruiken de ingevoerde waarnemingen om zo een beter beeld te krijgen van de toestand van de natuur in Nederland. Neemt het verspreidingsgebied van bepaalde soorten toe of juist af? Dankzij deze informatie kunnen natuurkenners hun beleid aanpassen om soorten beter te beschermen. Elke soort is dus belangrijk, of het nu gaat om een koolmees, merel of bedreigde paddenstoel.

Waarnemen was nog nooit zo makkelijk!
Via een speciale app kun je jouw waarnemingen heel eenvoudig herkennen.. Want als je niet (zeker) weet welke soort je ziet, dan kan de app Obsidentify je daar  bij helpen! Zo kun je ook zonder gids plant- en diersoorten leren herkennen.

Hoe deel ik mijn waarneming?
Volg dit stappenplan om jouw waarneming op gaia.waarneming.nl te plaatsen:

1. Download de Obsidentify app
2. Zorg ervoor dat de 'locatie voorziening' beschikbaar is voor jouw foto's.
3. Maak of deel een foto van dier- of plantensoort en upload deze in de Obsidentify app.
4. Upload de foto en hij wordt automatisch op waarneming.nl geplaatst!

Of upload jouw waarneming vanuit thuis

1. Ga naar www.gaia.waarneming.nl.
2. Eenmaal op de pagina klik je op ‘invoeren’ en dan op ‘waarneming’.
3. Lees de velden goed door en vul ze in.
4. Om de locatie in te voeren druk je op de pin-point met de pootafdruk.
5. Druk op ‘OK’ en jouw waarneming staat genoteerd!

Wil je ook graag foto’s toevoegen? Dat kan! Maak dan een gebruikersprofiel aan om jouw waarneming helemaal compleet te maken.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO