045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Vuursalamander (Salamandra salamandra)

Rode Lijst status: Bedreigd (in NL)


vuursalamander

De vuursalamander is extreem zeldzaam in Nederland en leeft alleen in Zuid-Limburg. Het is één van de grootste salamanders van Europa en kan wel 20cm lang- en tot 20 jaar oud worden. Op zijn zwarte lichaam zitten gele vlekken of strepen – elk individu heeft een eigen uniek patroon. De vuursalamander leeft veelal op het land in een heuvelachtig landschap met vochtige loofbossen en eet voornamelijk slakken en wormen.

Bedreiging

Stichting RAVON houdt al sinds 1971 het aantal vuursalamanders in Zuid-Limburg in de gaten. Eind jaren ’90 vonden ze bij de tellingen ineens heel veel dode vuursalamanders. Onderzoek wees uit dat de oorzaak hiervan een levensbedreigende schimmelziekte is. Daardoor is de vuursalamanderpopulatie sinds 1997 met 99,9% afgenomen. Om de vuursalamander te behouden heeft Stichting RAVON een actieplan opgesteld. Onderdeel daarvan is dat de vuursalamanders, vrij van de schimmelziekte, uit de natuur zijn opgevangen en ondergebracht bij enkele dierentuinen waaronder GaiaZOO. Meer over de schimmelziekte en het actieplan lees je op sos vuursalamander.

Vuursalamander & GaiaZOO

In GaiaZOO ligt het educatief centrum limburgHUIS. Daar kun je alles over het vuursalamander project leren. Ook zie je er de 21 terraria waarin de opgevangen vuursalamanders zijn gehuisvest. Niet ver van limburgHUIS zijn er ook drie natuurgetrouwe buitenverblijven gerealiseerd waar deze salamanders in te vinden zijn, juist om bij de bezoeker te benadrukken dat deze dieren in onze eigen ‘Limburgse achtertuin’ voorkomen.

Terug naar de natuur?

Of het mogelijk is om de opgevangen vuursalamanders terug te plaatsen in de Limburgse natuur, hangt er helemaal vanaf of er bescherming tegen de schimmelziekte zal ontstaan. Stichting RAVON coördineert dit.

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO