Vrijwilligerswerk voor het Cheetah Conservation Fund

In Afrika worden jaarlijks vele cheeta’s op jonge leeftijd door stropers uit het wild gevangen om ze te verkopen als huisdier in het Midden-Oosten. Somaliland wordt vanwege de gunstige ligging gebruikt als tussenstop om de jonge cheeta’s over de grens te smokkelen. Voordat de coronacrisis begon ben ik vijf weken in Somaliland geweest om vrijwilligerswerk te doen bij het Cheetah Conservation Fund (CCF). Door de jaren heen heeft CCF al vele jonge cheeta welpen in beslag genomen . Het doel van de organisatie is om wilde cheeta’s in Afrika te beschermen. Dit doen zij mede door jonge cheeta’s op te vangen, de nodige (medische) zorg te bieden en klaar te maken voor herintroductie in hun natuurlijke leefgebied.

 

Illegale handel

Elk jaar worden er in Afrika tussen de 300 en 400 cheetawelpen illegaal uit het wild gevangen. Vaak zijn de dieren dan pas enkele weken oud. Dit aantal is erg hoog voor een diersoort waarvan nog maar 7.000 individuen in het wild leven. De welpen worden via Somaliland gesmokkeld om uiteindelijk te worden verkocht als huisdier in het Midden-Oosten. Soms worden stropers onderschept tijdens het smokkelen en kunnen de welpen in beslag worden genomen. De cheetawelpen kunnen dan nog niet voor zichzelf zorgen en worden daarom ondergebracht bij het Cheetah Conservation Fund. Momenteel zorgt het CCF voor ongeveer 40 cheeta’s van 5 weken tot 2 jaar oud. Bij aankomst verkeren  ze vaak in slechte toestand. Helaas komt de hulp voor veel jonge cheeta’s te laat, maar voor degene die het overleven wacht na intensieve zorg een tweede leven in het wild.

Het belang van steun

Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij het CCF heb ik meegeholpen om de verzwakte jonge cheeta’s speciale zorg en medicatie te geven. Maar ik heb ook verrijking voor de dieren gemaakt, data voor onderzoek ingevoerd, geholpen om educatieve materialen te ontwikkelen en protocollen geschreven. Het was erg dankbaar werk en ik was blij dat ik mijn  kennis over het verzorgen van cheeta’s met CCF kon delen. Vanuit het Gaia Nature Fund heb ik bovendien een budget gekregen om medicijnen en verrijkingsmaterialen aan te schaffen voor CCF. Deze materialen zijn moeilijk te verkrijgen in Somaliland en waren hard nodig om de juiste zorg te kunnen bieden aan de cheeta’s.

In de toekomst wil het CCF graag een reservaat opzetten met grote natuurlijke verblijven voor de jonge cheeta’s die zijn aangesterkt. Maar dit kost natuurlijk veel tijd en geld.

Wil je zelf ook het Cheetah Conservation Fund helpen om hun doelen te bereiken of meer te weten komen over hun belangrijke werk? Neem dan een kijkje op hun website: https://cheetah.org/