Bijzondere veelvraten
geboren

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Uniek in Nederland

Valentijnsdag! De dag van de liefde: romantisch of toch niet? Hoe steekt de liefde bij dieren eigenlijk in elkaar? De Zuid-Limburgse dierentuin werd vlak voor Valentijn verblijd met de geboorte van jonge veelvraten. Het is alweer 15 jaar geleden dat deze bijzondere diersoort zich voortplantte. Een gebeurtenis die niet snel plaatsvindt. Ook toen was GaiaZOO de enige dierentuin waar dit succesvol gebeurde mede door de inzet en inspanningen van de dierverzorgers. Spierwit zijn de kleine veelvraten. Jonge veelvraten worden blind en hulpeloos geboren en wegen slechts 85-100 gram. Voorlopig liggen ze veilig bij moeder veelvraat, die goed voor de jongen lijkt te zorgen. Moeder veelvraat verzorgt hen alleen en geeft ze melk. Na ongeveer 9-10 weken verlaten ze het hol en gaan ze op ontdekking. Tegen de herfst zijn ze zelfstandig.

Uniek in Nederland

Jonge veelvraten

Veelvraten kennen een bijzondere truc. Na de bevruchting nestelt de bevruchte eicel zich niet direct in de baarmoeder. De embryo-implantatie wordt uitgesteld tot de winter (rond november-december), wat de draagtijd beïnvloedt. Zo worden de jongen rond Valentijnsdag geboren. Wereldwijd is de soort niet bedreigd, maar in Europa staan ze onder druk door verlies van leefgebied, mede door klimaatverandering en jacht. De veelvraat is aangepast op een koud klimaat en kan dankzij de dikke sneeuwlaag in de wintermaanden op grote prooien jagen. Zonder sneeuw is het een stuk lastiger om de zware winter door te komen. Voor het behoud van veelvraten in Europese dierentuinen is daarom een managementprogramma opgezet, maar de voortplanting blijft beperkt. De geboorte van de jonge veelvraten in GaiaZOO is dan ook erg belangrijk.

veelvraat lopend door het gras in GaiaZOO

DNA-test

Of de mannelijke veelvraat ook daadwerkelijk de vader is van de jonge veelvraten, zal later moeten blijken. Vorig jaar heeft GaiaZOO, op aanbeveling van het EEP-managementprogramma, een nieuw veelvraatvrouwtje mogen ontvangen uit de Grotten van Han (België). Dierentuinen spelen als het ware de rol van matchmaker. Binnen de EEP’s wisselen EAZA-dierentuinen hun dieren actief uit. Zo kunnen we genetisch gezonde populaties behouden. Maar omdat veelvraten een uitgestelde implantatie van de bevruchte eicel hebben, is niet met zekerheid vast te stellen wanneer het vrouwtje bevrucht is. Dat kan in theorie gebeurd zijn door het veelvraatmannetje in de Grotten van Han of door het mannetje in GaiaZOO. Op een later moment wordt genetisch onderzoek gedaan om dit vast te kunnen stellen

De liefde barst los

Rond deze tijd van het jaar beginnen grote flamingo’s met hun zoektocht naar een partner. Ter voorbereiding op het broedseizoen voeren grote flamingo’s een prachtige dans uit! Dit gedrag wordt een balts- of paringsdans genoemd. De balts begint wanneer een grote groep tegelijkertijd van links naar rechts gaat lopen. De flamingo’s strekken hierbij hun nek uit en bewegen hun koppen snel heen en weer. Als ze hun partner hebben gevonden, beginnen ze niet lang daarna met de bouw van hun moddernest.

Voor altijd samen

Wanneer monniksgieren op zoek zijn naar een partner, gaan ze dicht bij elkaar zitten. Ze groeten elkaar en het mannetje houdt vervolgens zijn kop schuin. Doet het vrouwtje hetzelfde terug, dan heeft ze interesse. Ze duwen hun koppen tegen elkaar, leggen elkaars veren goed en geven elkaar takjes om hun nest mee te bouwen. Monniksgieren blijven hun hele leven bij elkaar. Ook vale gieren en aasgieren blijven hun hele leven bij dezelfde partner.

Laatste blogs en nieuwsberichten