Streepje voor streepje

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Normaal gesproken is het leefgebied van een kudde Hartmann bergzebra’s vrij klein. Maar door droogte moesten de zebra’s van het Namib-Naukluft Nationaal Park zich dit jaar ver verspreiden om voldoende voedsel te vinden. Pas na 70 kilometer oostwaarts lopen kwamen ze in geschikt terrein terecht. Dat weten we dankzij de cameravallen die onderzoeker Dr. Morris Gossling verspreid door het natuurpark heeft staan. Hij heeft een speciaal programma ontwikkeld waarmee hij op basis van het unieke streepjespatroon elke zebra kan identificeren. De beelden van de cameravallen vertellen hem dus waar elke zebra zich bevindt. Dankzij dit programma heeft Morris al ruim 3.000 verschillende streepjescodes ontdekt! Lees hier waarom het onderzoek van Morris belangrijk is voor de bescherming van de Harmann bergzebra en wat het Gaia Nature Fund hiervoor doet.

Namibia is een land waar grote stukken privéland van boeren omheind zijn met hekken. Je kunt je voorstellen dat die het onmogelijk maken voor de zebra’s om zich over lange afstanden te verplaatsen. En als er toch een zebra’s binnen de hekken komt, mogen de boeren die gewoon doodschieten… Zebra’s eten namelijk hetzelfde gras als hun koeien of geiten en daarom zijn ze ongewenst. Daarom zet Dr. Morris Gossling zich al bijna 10 jaar in om zoveel mogelijk hekken te verwijderen. Alleen op die manier kan de bedreigde Hartmann bergzebra op de lange termijn overleven.

De corona pandemie heeft het belangrijke onderzoek van Dr. Gossling echter lastig gemaakt – want hij kon niet mee vanuit Engeland naar Namibia reizen. Dankzij een extra donatie van het Gaia Nature Fund kon hij wel lokale mensen inhuren die de cameravallen controleren en de data verzamelen. Via internet kan Morris daardoor de foto’s analyseren en zo de zebra’s vanaf ‘veilige afstand’ in de gaten blijven houden – en helpen!