Stokstaarten in GaiaZOO
Er zijn altijd al stokstaartjes geweest in GaiaZOO, maar er was nooit een succesvolle fokgroep, totdat er in 2011 drie nieuwe stokstaarten in GaiaZOO arriveerden; twee mannetjes uit Arnhem en een vrouwtje uit Keulen. Zij kregen een eigen stekje op het ‘Kopje’. In februari 2012 werd vervolgens al het eerste jong ooit in GaiaZOO geboren. En natuurlijk hoopten we dat er in de toekomst nog meer stokstaarten zouden volgen. Maar de tijd verstreek en er werden geen nieuwe jongen geboren. Vervolgens werd er besloten om de stokstaartgroepjes in GaiaZOO opnieuw in te delen. Tegenover de leeuwen leeft nu een groep van twee oudere stokstaartmannen, een jong mannetje en het vrouwtje die in 2012 het eerste stokstaartje van GaiaZOO ter wereld heeft gebracht. We hopen nog steeds dat deze groep zich in de toekomst voortplant.
Herindeling
Op het ‘Kopje’ leven stokstaart Keith (het jong van 2012), Charlie en ons nieuwe vrouwtje Daisy, die dit jaar in februari arriveerde uit Frankrijk, samen. We hoopten dat Daisy ervoor kon zorgen dat er weer jonge stokstaartjes in GaiaZOO te bewonderen zijn. Wij als dierverzorgers waren dus erg blij toen we begin juli zagen dat de buik van Daisy dikker werd. Stokstaartjes zijn ongeveer elf weken drachtig, maar we hadden geen idee hoe lang stokstaart Daisy al drachtig was. Iedere ochtend als we de stokstaarten gingen voeren was het erg spannend. Steeds even kijken of ze haar jongen al had gekregen. Het duurde nog een maand voordat we eindelijk zagen waar we op hoopten: vier jonge stokstaartjes. We waren blij en trots op onze Daisy. Het zijn haar eerste jongen maar ze is een super moeder en doet alles perfect en precies zoals het hoort. Tot nu toe is het een leuke ervaring om de kleintjes te zien opgroeien en al hun grappige geluidjes te horen. Dit zijn ook voor mij allemaal nieuwe ervaringen omdat ik nog nooit met jonge stokstaartjes heb gewerkt.
In het wild leven stokstaartjes in grote groepen van zo’n 20 soms zelfs 50 of meer dieren. Er is altijd een dominant alpha vrouwtje en mannetje in de groep en zij zijn de enige stokstaartjes die jongen krijgen in de groep. Meestal krijgt het vrouwtje 4 tot 6 jongen en als ze ongeveer 2 weken oud zijn openen de jongen hun ogen en oren. In de groep helpen alle stokstaartjes mee met de jongen, er is altijd een babysitter die de jongen verzorgt terwijl de rest op jacht gaat. Soms neemt ook een tante of een oom de zorg even over, dus als jullie de jongen zien met een volwassen stokstaart in GaiaZOO is het niet altijd de moeder, maar het kan een oppasser zijn die mama Daisy even een pauze geeft van het drukke moederschap. Als de jongen zo’n 3 weken oud zijn gaan ze op ontdekkingstocht buiten hun hol, ze beginnen ook een beetje mee te eten met de rest, maar blijven drinken bij hun moeder tot dat ze ongeveer 2 maanden oud zijn. De jongen in GaiaZOO proberen nu ook al mee te eten en het ziet er een beetje grappig uit als ze proberen een muis of kuiken te eten. Het lukt namelijk nog niet helemaal met hun kleine tandjes.
Familie is het belangrijkste
Drukke, nieuwsgierige jongen
Het was ook een uitdaging voor ons als dierverzorgers om ze veilig te houden. De vier jongen zijn namelijk erg nieuwsgierig en wilden al snel op ontdekkingstocht gaan. Ze gingen eventjes met de volwassen stokstaarten mee naar buiten toen ze nog maar 2,5 week oud waren. Ineens zaten ze diep onder de grond in een hol, dat de volwassen stokstaarten hadden gemaakt. En ondanks dat we wisten dat de jongen goede ouders hebben, vonden we het nog steeds een beetje eng om ze naar buiten te laten gaan. Ze waren natuurlijk nog heel klein en konden een lekker hapje zijn voor de kraaien die in de omgeving zitten. Dus werd besloten om de jonkies eruit te graven. Dit was geen gemakkelijke opgave omdat de ouders ook in het hol zaten om hun jongen te beschermen. Voor ons was het dus ook wel spannend. We probeerden de jongen eruit te graven en wilden graag ook al onze vingers heel houden. Stokstaarten kunnen immers bijten. Maar de missie was geslaagd; we hebben de kleintjes daarna veilig naar hun binnenverblijf gebracht. Een paar dagen later waren de kleintjes toch weer naar buiten gegaan. We besloten dat het ‘t beste was om erop te vertrouwen dat de ouders de jongen zouden beschermen. Alles is gelukkig goed gegaan en ik vind het super leuk dat ik nu alle leuke ervaringen kan delen met de bezoekers in GaiaZOO omdat de jongen nu bijna constant buiten te zien zijn.
Toen de jongen ongeveer vier weken oud waren kregen ze hun eerste ontworming en een chip zodat ze altijd geïdentificeerd kunnen worden. We wilden natuurlijk ook graag weten of het mannetjes of vrouwtjes zijn, maar het is soms moeilijk om het geslacht te bepalen. We hebben het namelijk ook wel eens fout gehad! Een goed voorbeeld is het stokstaartjong uit 2012 (bekend van het SBS 6 programma ‘Drukte in de Dierentuin’). We dachten eerst dat het een vrouwtje was en dus kreeg ‘ze’ de naam Kate. Later bleek het helemaal geen vrouwtje te zijn en nu heet ‘hij’ Keith. Stokstaart Mathildus leeft in de groep tegenover de leeuwen en heette eerst Mathilda. Ook dit was een foutje want zij bleek een hij te zijn. Ook nu hebben we heel goed naar de jongen gekeken, maar konden echt geen duidelijk verschil zien. We willen deze keer dan ook geen uitspraken doen waar we later op moeten terugkomen. Dus wij en de bezoekers moeten nog even iets langer wachten totdat we zeker weten of het mannetjes of vrouwtjes zijn. Spannend dus!