Samen opgroeien

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

In december 2013 kwam er vanuit het Engelse Howletts Wild Animal Park een stevige dame, met de naam Tamidol, naar onze dierentuin. Voor Tamidol was het een groot avontuur, want tot die dag heeft zij altijd in haar geboortegroep geleefd en kende dus niemand van de gorilla’s in GaiaZOO.

Al vrij snel raakte Tamidol in bronst en werden de eerste paringen door ons team vastgesteld. De eerste keren nog zonder succes, maar na enige tijd “oefenen” was het raak. Tamidol bleek drachtig! Nu vraag je je misschien af hoe wij dat weten? Het zit namelijk zo: Wij hebben onze gorilla’s geconditioneerd om elke ochtend in een separatie gedeelte te komen. In dit gedeelte kunnen wij, als dit nodig zou zijn vanwege ziekte of verwonding, onze dieren op een veilige manier verdoven. Omdat in dit separatie gedeelte geen klimstructuur is, kunnen de dieren tijdens zo’n eventuele narcose nergens op klimmen en versuft van de narcose omlaag vallen.

Ze wist meteen al onze zilverrug Makula om haar vingers te winden en de andere dames waren stik jaloers. Vooral Dalila is niet zo op Tamidol gesteld en dat laat ze af en toe nog wel eens merken door wat te kuchen of heel even een harde kreet te slaken.

zilverrug in GaiaZOO

Enfin.. Tamidol hebben wij dus aangeleerd om elke dag, net als de rest van de groepsleden, even plaats te nemen in de separatie.  Eenmaal in de separatie hebben wij Tamidol een flinke dosis water met een heel klein beetje roosvicee (voor de smaak) laten opdrinken en dan is het wachten op een plasje. Vanwege de hoeveelheid wat ze gedronken had, liet het plasje niet lang op zich wachten. We hebben Tamidol toen uit de separatie gelaten, want wij hadden wat we hebben moesten: een plasje.

Gewapend met een humane zwangerschapstest zijn we toen de separatie ingestapt en hebben we deze in haar plas gehouden. Al snel kregen we 2 streepjes, wat inhield dat ze drachtig was. Echter deed Tamidol iets wat we bij andere gorilla’s binnen onze groep nog nooit hadden meegemaakt, namelijk: de paringen gingen door! Dit bleken alle gorilla’s in Howletts Wild Animal Park ook te doen als ze drachtig waren, dus voor haar heel gewoon, voor ons vrij apart.

De dracht van Tamidol verliep heel voorspoedig en de buik groeide de laatste maanden zichtbaar. Maar Tamidol was niet de enige in het gorillagebouw wat zich aan het klaarmaken was voor een kleine. We hebben namelijk ook de zeldzame kuifmangabey bij onze gorilla’s zitten en hier was een dame met de naam Fasonga erg laat met de cyclus. Zou zij dan ook drachtig zijn? De cyclus bleef uit en na een tijd zagen we het buikje van Fasonga groeien. Mooi, ook nog een mangabey op komst, wat leuk!

Overigens kunnen wij bij niet-mens apen geen humane zwangerschapstest gebruiken, omdat deze apen geen HCG hormoon aanmaken. HCG is de afkorting voor humaan chorion gonadotrofine.

Vandaar dat wij als verzorgers dus gekeken hebben naar de laatste cyclus en waargenomen paringen om de datum van Fasonga’s bevalling uit te rekenen.

Dracht

De geboortes van de meeste apen vinden laat op de avond / ’s nachts plaats, omdat dit van nature de beste tijd is om te bevallen. De dieren van de groep trekken dan niet rond om aan eten te komen, maar liggen lekker te slapen. Dit biologische klokje zit ook nog bij onze dieren in de genen en daarom zijn wij er meestal niet bij als een dier geboren wordt.

Tamidol was het eerst aan de beurt volgens onze statistieken en zou tussen half januari en begin februari uitgerekend zijn. Fasonga zou eind januari uitgerekend zijn en beide dames hebben zich hier netjes aan gehouden.

Tamidol beviel 18 januari van haar eerste kleintje en ze geniet er zichtbaar van. Ze kwam zelfs vol trots haar jong aan ons laten zien. Ondersteund door moeders sterke armen, hield de kleine zich goed vast en dronk meteen heel goed aan moeders borst. Een heel goed begin na een draagtijd van 8,5 maand (Net zolang als mensen, want zij krijgen die eerste 2 weken “cadeau”). De ontwikkeling van zo’n jonge gorilla gaat ongeveer dubbel zo snel als die van een mensenkind en is fantastisch om van dichtbij mee te maken. Zo verheugen we ons al op de eerste tandjes, de eerste pasjes en de eerste keer klauteren. We moeten echter geduld hebben, want dit duurt maanden.

De kuifmangabey baby, die op 21 januari werd geboren na een dracht van ongeveer 170 dagen, is veel sneller met zijn/haar ontwikkeling. En wat heet snel, de kleine liep al na 11 dagen rond. Weliswaar nog niet heel stevig op de beentjes, maar hij/zij verkende al snel de grote wereld om zich heen. Maar wel altijd vlakbij moeder Fasonga, voor als er iets engs zou gebeuren.

Geboorte

In de komende maanden zal de kuifmangabey zich ontwikkelen tot een levendig individu wat snel zelfstandig is, daar waar de jonge gorilla zijn/haar moeder nog jaren nodig heeft. Desalniettemin groeien ze samen op in een hele leuke, sociale groep en zullen in de toekomst nog regelmatig met elkaar aan het dollen zijn en uitgroeien tot vrienden voor het leven.

Toekomst