Nieuwe huisstijl voor GaiaZOO. Het doorvoeren van alle huisstijlelementen vergt veel tijd. Dat geldt vooral voor onze website. Voor het einde van het jaar staat onze nieuwe website online. Houd het in de gaten! Lees meer.

045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Exoten in Nederland

Wist je dat er in Nederland diersoorten leven die hier van oorsprong niet voorkomen? Dit worden ook wel exoten genoemd. De diersoorten die in de Vreemde Vogels Volière leven, zijn allemaal exoten in Nederland. Maar wat is een exoot?


parkietDSC_1552

Soorten kunnen in een gebied verdwijnen of ontstaan. Als een soort door de mens in een ander gebied of land terecht komt en zich daar kan voortplanten, dan is het een exoot.

Vreemde vogel in Nederland
Een voorbeeld van een exoot in Nederland is de luidruchtige halsbandparkiet. De halsbandparkieten worden vaak als huisdier gehouden. Door de eigenaar worden deze alleen vaak losgelaten of ontsnappen. Nu hebben ze in Nederland zelfs een groep gevormd die zich kan voortplanten.

Doordat de halsbandparkieten in aantallen toenemen, heeft dit een effect op de soorten die al in Nederland leven. Nestholen in bomen worden namelijk ingenomen door de halsbandparkieten. Hierdoor ontstaat concurrentie tussen de halsbandparkieten en Nederlandse soorten Zoals de grote bonte specht of de boomklever.

Spotten jullie de halsbandparkieten in de Vreemde Vogels Volière?

Deel deze pagina

Adopteer een dier

Dwergnijlpaard jong

Heb jij altijd al een lynx, veelvraat, doodshoofdaap, stokstaart, gorilla, of neushoorn willen adopteren? Kies dan één van de ruim 150 verschillende diersoorten die in GaiaZOO leven als jouw favoriete adoptiedier en draag bij aan hun welzijn!

Adopteer een dier >

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO