Per 1 april
rookzones in GaiaZOO

GaiaZOO is per 1 april grotendeels rookvrij

Bezoekers worden dan gevraagd alleen nog te roken in vier vastgestelde rookzones om kinderen en niet-rokers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken. De Kerkraadse dierentuin sluit zich hiermee aan bij de beweging op weg naar een Rookvrije Generatie, een initiatief van Hartstichting, KWF en Longfonds. Ook hoopt GaiaZOO dat zwerfpeuken in de dierentuin hierna tot het verleden behoren.

Plattegrond incl rookzones verkleind

De kwetsbare natuur

Dat roken gevolgen heeft voor dier en natuur is voor iedereen duidelijk. Dagelijks worden er in de Limburgse dierentuin tientallen sigarettenpeuken geraapt door medewerkers van de afdeling parkdienst en door de cliënten van Radar, die hier als dagbestedingsplek helpen om de dierentuin schoon te houden. Vogels, vissen en andere kleine dieren worden ziek of kunnen sterven als gevolg van het inslikken van peuken. Een peuk bestaat uit plastic en in de peuk zijn giftige stoffen opgeslagen, waardoor vervuiling van water en bodem ontstaat. Een niet goed uitgemaakte peuk kan grote stukken natuur volledig verwoesten. Sigaretten zijn dan ook één van de belangrijkste oorzaken van bosbranden. Door verdroging als gevolg van klimaatverandering komt dit steeds vaker voor. Niet alleen ver weg, maar ook in ons eigen land. Daarnaast wordt jaarlijks 200.000 hectare bos gekapt voor tabaksteelt. Tabaksplantages versnipperen het leefgebied van vele diersoorten en in gebieden met tabaksplantages neemt de biodiversiteit af. GaiaZOO wil door te wijzen op de schoonheid, maar ook de kwetsbaarheid van de natuur, bewustheid creëren van de noodzaak van natuurbehoud, zodat ook toekomstige generaties kunnen blijven genieten van al het moois dat onze aarde te bieden heeft.

Rookzones

GaiaZOO staat achter de doelstelling van Rookvrij Nederland dat ieder kind dat geboren wordt de kans moet krijgen om rookvrij op te groeien. Er worden in totaal vier rookzones ingericht. De eerste rookzone bevindt zich op het parkeerterrein en de overige drie rookzones bevinden zich in het park, bij de centraal gelegen horecalocaties Sequoia, Acacia en PampaLodge. Via borden in het park worden de rookzones aangegeven. Het nieuwe rookbeleid geldt niet alleen voor sigaren en sigaretten, maar ook voor e-sigaretten en vapes.

Laatste blogs en nieuwsberichten