Onderzoek naar het gedrag van dieren

Vandaag geopend: 10:00 – 16:00 uur

Gedragsonderzoek bij dieren

In GaiaZOO leven momenteel zo’n 150 diersoorten. Van de meest exotische tot de meest bedreigde diersoorten. Iedere diersoort is uniek en heeft zijn eigen, bijzondere leefgewoonten. Om onze dieren zo goed mogelijk te kunnen verzorgen is het dan ook belangrijk dat we zoveel mogelijk weten over deze diersoorten. We willen heel graag van ze leren.

In GaiaZOO bieden we onze dieren ruime en natuurlijke verblijven. Dit ziet er natuurlijk mooi uit voor jou als bezoeker, maar wij willen ook graag weten of de dieren er net zo blij mee zijn. Het welzijn van de dieren staat immers voorop! Een goede manier om meer te weten te komen over dierenwelzijn is door het uitvoeren van gedragsonderzoek. Hierbij observeren we het gedrag van de dieren over een langere tijd. Vaak letten we vooral erop of de diersoort zich natuurlijk gedraagt. Als we een duidelijk beeld hebben van hoe onze dieren zich nu gedragen dan kunnen we dus ook iets zeggen over het welzijn van de dieren. Deze kennis kunnen we uiteindelijk gebruiken bij de verdere verzorging van de dieren, bij de bouw van nieuwe dierverblijven of we delen deze informatie met andere dierentuinen.

We hebben laatst een heel interessant gedragsonderzoek uitgevoerd in GaiaZOO. Wij hebben namelijk vier rode panda’s in één verblijf zitten en dat zijn alle vier mannetjes. In het wild leven deze dieren alleen en komen een mannetje en vrouwtje alleen samen om te paren. In dierentuinen worden ze normaal in koppeltjes gehouden en in GaiaZOO hebben wij nu de grootste groep mannen binnen Europa. Maar werkt dit eigenlijk wel?

 

We weten nu ietsjes beter wat het welzijn is van onze rode panda’s, maar er moet natuurlijk nog veel meer gebeuren. Er komen dan ook nog veel meer gedragsonderzoeken aan om zoveel mogelijk te leren van de vier mannen in GaiaZOO zodat we uiteindelijk het rode panda EEP, het fokprogramma van deze diersoort, van al deze kennis kunnen voorzien.

Lizzy heeft 12 weken lang alle vier de rode panda’s geobserveerd; Steve, Alan, Mojo en Peter. Ze heeft specifiek gekeken naar sociale gedragingen tussen de panda’s om zo iets te kunnen zeggen over de relaties tussen de dieren. Uiteindelijk zagen we heel duidelijk dat iedere rode panda zo zijn eigen persoonlijke trekjes heeft. Steve en Alan konden het heel goed met elkaar vinden, maar dat was ook wel te verwachten aangezien het twee broertjes zijn en ze met elkaar zijn opgegroeid. Mojo wist duidelijk wat hij wilde en dulden geen tegenspraak van de andere. En dan hebben we nog Peter welke het meest verlegen was en zich graag wat meer terug trekt.

Afrikaanse wilde hond Bob Luijks