Nieuwe Limburg | Volière
geopend met oehoe, raaf
en zwarte ooievaar
Een bijzonder project in GaiaZOO: de nieuwe Limburg | Volière op het EntreePlein van GaiaZOO. Kijk je ogen uit nog voordat je het park binnenloopt en aanschouw de drie Limburgse vogelsoorten in het immense aviarium. De volière is gebouwd op de grondvesten van het voormalige kassagebouw en is opgebouwd uit een gigantisch stalen frame, waarin een gevarieerde inrichting van Kunraderstenen is gebouwd met waterloop, inheemse beplanting en een vijver waar met name de zwarte ooievaar zich erg in thuis voelt.
GaiaZOO staat bekend als een dierentuin die nooit stilstaat. Jaarlijks werkt de Limburgse dierentuin aan verschillende projecten om nieuwe diersoorten te introduceren, maar ook om de verblijven van de bestaande inwoners te optimaliseren. Met een afmeting van 25 meter breed, 8 meter hoog en 10 meter diep kunnen de vogels in deze nieuw aangelegde volière natuurgetrouw hun leven leiden en zijn ze goed zichtbaar voor de bezoekers van de ZOO.
Europese oehoe
De oehoe is de grootste uil van Europa en kan zijn kop 270 graden draaien. Zijn oranje ogen verraden dat hij vooral actief is tijdens de schemering en in het donker, maar hij kan ook in daglicht uitstekend zien. Wist je dat GaiaZOO middels het Gaia Nature Fund bijdraagt aan geluidenonderzoek bij de oehoe in de ENCI-groeve in Maastricht? Dankzij geluidsonderzoek kunnen we de beheermaatregelen in natuurgebieden nog beter afstemmen op de behoeftes van de oehoe.
Raaf
Wist je dat raven bekend staan om hun buitengewone intelligentie? Raven hebben een uitstekend geheugen en kunnen zich langdurig informatie herinneren. Ze hebben een opvallend vermogen tot imitatie en kunnen geluiden nabootsen en complexe geluidspatronen reproduceren. Een paartje raven blijft bij elkaar voor het leven. Ze zijn een stuk groter dan een kraai en onderscheiden zich van de kraai door hun wigvormige staart en hun sterke snavel.
Zwarte ooievaar
Jaagt de Europese (witte) ooievaar voornamelijk in het veld, de zwarte ooievaar jaagt ook in het water! Hij heeft een opvallende zwarte hals en een witte buik. In de felle zon zie je over het zwarte verenkleed en prachtig paarse en groene gloed. Met zijn rode snavel en rode poten is de zwarte ooievaar een bijzondere verschijning in de Limburg | Volière.