045 567 60 70
Tijdens kantooruren

Korenwolf of Europese hamster (Cricetus cricetus)

Rode Lijst status: Ernstig bedreigd


Korenwolf

De Europese hamster wordt in de volksmond ook wel korenwolf genoemd. Deze grote hamster kan tot wel 600 gram wegen en heeft de omvang van een kleine cavia. De korenwolf is een icoon voor Limburgs soortbehoud. De hamster leeft op akkergronden en voedt zich met gevallen graankorrels en luzerne. Hij is afhankelijk van löss- en leemgronden voor de bouw van zijn ondergrondse burchten. In Nederland leeft de soort alleen in Zuid-Limburg en wordt de Europese hamster nog steeds bedreigd in zijn voortbestaan.

Bedreiging

Door de intensivering van de landbouw verdwijnt er steeds meer leefgebied voor de Europese hamster. Ook met het verdwijnen van kleinschalig agrarisch landschap en het omzetten van (graan)akkers naar graslanden en maïsvelden wordt het leefgebied van de hamsters ingeperkt. Daarnaast worden graan en/of luzerne akkers doorkruist met wegen of andere landbouw gewassen en kunnen de hamster zich moeilijk tussen geschikte leefgebieden verplaatsen.

Korenwolf & GaiaZOO

De eerste tekenen dat het slecht ging met dit bijzondere knaagdier werden opgevangen in 1994, uitsterven leek onvermijdelijk. Vereniging Das & Boom en Diergaarde Blijdorp stonden toen aan de voet van het fokprogramma.
GaiaZOO heeft zich in 2006 aangesloten bij het fokprogramma en is vandaag de dag nog het enige locatie in Nederland waar wordt gefokt met korenwolven. In totaal heeft GaiaZOO in samenwerking met de Zoogdierverening WUR en met hulp van Provincie Limburg, een bijdrage mogen leveren van meer dan 800 hamsters om de wilde populaties te versterken. Een fantastisch soortbehoud project, wat zich vooralsnog achter de schermen heeft afgespeeld. Naast de bijna 160 hamsters welke momenteel achter de schermen gehuisvest worden, zullen er in en rondom limburgHUIS ook enkele zichtbaar worden voor publiek.

 

 

Deel deze pagina

Je wordt binnen 3 seconden doorverwezen naar GaiaZOO