GaiaBlog: op pad met het Painted Dog Conservation team

Een dag op pad met het PDC-team | Ron van der A (voorzitter Nederlandse Painted Dog Conservation)

Vandaag ga ik mee op pad met het PDC-team om een Afrikaanse wilde hond te voorzien van een beschermende zenderhalsband. Het team volgt zijn roedel al langere tijd. Ze hebben de volwassen dieren in 1,5 maand tijd al vijf keer uit valstrikken gered. Het alfakoppel heeft al een beschermende zenderhalsband, maar ook voor dit volwassen roedellid is de halsband dus van levensbelang.

De roedel opsporen


Onze dag begint vroeg! Rond 05:30u haalt Jealous Mpofu (senior tracker) mij op om de roedel op te sporen. Omdat het dier verdoofd moet worden, wil het team het heetste moment van de dag vermijden. Met een speciale antenne probeert Jealous vanuit de auto het signaal van een zenderhalsband van een andere hond uit de roedel op te vangen. Niet veel later horen we een reeks piepjes op het apparaat binnenkomen. Het komt van het alfa vrouwtje.

Geduld wordt beloond


Kort na vertrek worden we vergezeld door Brent, een vriend van het project. Hij heeft een vergunning om wilde dieren te mogen verdoven. Samen volgen we het signaal van het alfa vrouwtje: ‘’De roedel is op weg naar de drinkplaats, dus we moeten nog even geduld hebben,’’ vertelt Jealous.

Rond 07:15 maakt Brent het verdovingsgeweer schiet klaar. Als de roedel verschijnt moet iedereen paraat staan! Na ongeveer 1,5 uur wachten is het raak! Ik sla een diepe zucht van opluchting, maar het werk voor het PDC-team is pas net begonnen.

Een levensreddende zenderhalsband

Rond 09:00u is de (mannelijke) Afrikaanse wilde hond verzonken in een diepe slaap. Het team legt direct een deken over zijn lichaam om hem te beschermen tegen de zon. Zijn hele lijf zit vol met littekens van de valstrikken waaruit hij eerder gered is.
Vakkundig doet het team de beschermende halsband om. De hond krijgt een antimiddel tegen de verdoving  en het team snelt terug naar de auto. Vanuit daar zien we hoe de hond binnen 10 minuten weer herenigd is met de rest van zijn roedel. Alles is goed gegaan en het team kan ontspannen. Er verschijnt een brede glimlach op ieders gezicht!

Gaia Nature Fund, bedankt!

Ik ben Gaia Nature Fund zo dankbaar! Dankzij jullie donatie  voor een beschermende zenderhalsband konden we deze actie uitvoeren.  Niets is mooier om het resultaat daarvan met eigen ogen in het veld te zien. Ook zijn we erg blij met jullie bijdrage aan de nieuwe Toyota Land Cruisers. Deze wagens zijn onmisbaar voor het dagelijkse werk van het PDC-team om de roedels in de Nationale Parken Hwange en Mana Pools op te sporen en te observeren.

Luister zelf live mee!


Op dinsdagavond 18 april ben ik samen met Jealous Mpofu in GaiaZOO. Wij willen graag meer vertellen over het belangrijke werk van Painted Dog Conservation tijdens het NatuurCollege! Wil jij er bij zijn? Kijk hier voor meer informatie & tickets: NatuurCollege | Berberaap & Afrikaanse wilde hond – GaiaZOO

Hartelijke groeten,

Ron van der A (voorzitter Nederlandse Painted Dog Conservation)

 

Laatste blogs en nieuwsberichten